J.K. Rowling: belegerd door pers

Als je beroemd bent, betekent dat niet dat een inbreuk op je privacy geoorloofd is. Dat was de boodschap die onder andere actrice Sienna Miller en Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling gisteren meegaven aan rechter Leveson.

Hij leidt het onderzoek naar de relatie tussen pers en samenleving, opgezet nadat deze zomer bleek hoe de krant News of the World opdracht had gegeven tot het hacken van mobiele telefoons. Leveson zal de regering-Cameron adviseren of en hoe de media moeten worden gereguleerd.

Eerder in de week getuigden onder anderen acteur Hugh Grant, Blackburn Rovers-speler Garry Flitcroft, en de ouders van de vermoorde Milly Dowler en die van de vermiste peuter Madeleine McCann over hun relatie met de media.

Uit alle getuigenissen blijkt dat de betrokkenen zich opgejaagd en geïntimideerd voelen. De meeste getuigen waren niet voorbereid op de enorme media-aandacht. „Als je beroemd wordt, geeft niemand je een boek met gedragsregels”, zei J.K. Rowling. Nadat haar adres bekend werd en haar kinderen werden gefotografeerd, voelde ze zich gedwongen te verhuizen. „Ik kan geen onzichtbaarheidsmantel over mijn huis of kinderen trekken”, zei ze in een verwijzing naar de Harry Potter-boeken.

Ze vertelde hoe haar vriend, nu haar echtgenoot, opgebeld werd door een verslaggever die zich voordeed als belastingcontroleur. Zo ontlokte hij informatie over Rowling, die zelden interviews geeft.

Miller vertelde hoe ze, toen ze op 21-jarige leeftijd een relatie kreeg met collega Jude Law, werd opgejaagd. „Ik werd voortdurend gevolgd door tien tot vijftien mannen. Bespuwd, vervloekt.” Dat laatste doen paparazzi om te zorgen dat hun doelwit opkijkt. „Het feit dat ze camera’s bij zich hebben, betekent dat het mag. Maar als je de camera’s wegdenkt, wat blijft er dan over?”

Toen er verhalen over Miller in News of the World verschenen over onderwerpen die alleen zij en naaste familieleden konden weten, beschuldigde ze die van het lekken naar de media. Nu blijkt dat haar telefoon werd afgeluisterd. De tabloid heeft haar een schadevergoeding van 100.000 pond (116.000 euro) betaald.

Maandag gaan de verhoren verder. Leveson verwacht nog enkele maanden nodig te hebben voor zijn onderzoek.