‘Italië gaat de goede richting op en blijft deel uitmaken van eurozone’

Caption: Italy's Prime Minister Mario Monti smiles prior a meeting on November 25, 2011at Palazzo Chigi, Italy's Prime Ministry in Rome. Italy had to pay record rates to raise 10-billion euros ($13.2-billion) on Friday after France and Germany warned that a blow-out in its giant debt mountain would signal "the end of the euro." AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS De Italiaanse premier Mario Monti voor zijn ontmoeting met eurocommissaris Ollie Rehn in Rome. Foto AFP / Gabriel Bouys

Italië gaat de goede kant op met zijn hervormingen en bezuinigingen, al moet er nog steeds veel gebeuren.

Dat zei Europees commissaris voor Economische Zaken, Olli Rehn, vandaag in Rome na een beraad met de Italiaanse premier Mario Monti. Rehn benadrukte nogmaals dat de economische fundamenten in Italië “sterk” zijn en dat hij de euro “niet ziet instorten”, meldt persbureau AFP. Volgens Rehn blijft Italië “centraal” in de eurozone.

Tegen de achtergrond van de ontmoeting van het tweetal maakten de meeste Europese beurzen verlies bij sluiting. De Duitse DAX daalde 0,6 procent, de Franse CAC-40 dook 0,7 procent in de min. De AEX steeg vandaag wel ruim een procent.

De rente op nieuw uitgegeven Italiaanse staatsobligaties steeg vandaag weer naar een recordhoogte van 7,8 procent, meldt persbureau AP. Een slecht teken voor het vertrouwen van de financiële markten in de op twee-na grootste economie van de eurozone. Volgens Rehn is de beoogde strategie van Monti om de schuldencrisis in Italië te bezweren - het bestrijden van belastingontduiking, de verbetering van het Italiaanse onderwijs, de overbelaste sociale zekerheid en het hervormen van de banenmarkt - echter nog steeds de juiste. Rehn: “ik sta volledig achter deze maatregelen”.

De financiële markten vrezen echter dat Italië ‘too big to bail out’ is, het land moet volgend jaar alleen al 300 miljard aan herfinanciering zien te vinden en moet voortdurend op zoek naar nieuwe investeerders. Als de rente op staatsobligaties echter te hoog wordt dan zou Italië een faillissement riskeren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis