Russische zakenman Antonov opgepakt op verdenking van bankfraude

Customers line up to withdraw money at a Snoras bank branch in Vilnius, Lithuania, Thursday, Nov. 24, 2011. Lithuania's Snoras Bank was nationalized last week after regulators discovered a huge asset shortfall, while Latvian regulators suspended and took control of Latvijas Krajbanka due to an unexpected outflow of funds over recent days. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) Klanten wisten gisteren niet hoe snel ze hun geld bij de bank Snoras weg moesten halen, nu een faillissement onafwendbaar lijkt. Foto AP / Mindaugas Kulbis

De Russische zakenman Vladimir Antonov, geldschieter van Saab-topman Victor Muller, is gisteren in Londen aangehouden op verdenking van bankfraude. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Litouwen had een Europees arrestatiebevel tegen hem en zijn zakenpartner Ramondas Baranauskas uitgevaardigd, vanwege grootschalige verduistering en valsheid in geschrifte, meldt de krant. Volgens de overheid van Litouwen is bij Antonovs bank Snoras zonder deugdelijke verklaring 300 miljoen verdwenen. Antonov en Baranauskas worden ervan verdacht het geld te hebben weggesluisd.

De Snoras Bank, de vijfde grootste bank van het land, werd vorige week genationaliseerd nadat toezichthouders ontdekten dat de miljoenen verdwenen waren. Krajbanka, de zesde grootste bank van Letland, staat inmiddels onder controle van Letse toezichthouders nadat klanten de afgelopen dagen massaal hun geld bij de bank weghaalden. Ook daar zouden toezichthouders ontdekt hebben dat er geld verdwenen is.

    • Marije Willems