In de spiegel valt dat nepoog mij altijd op

Elske Korenstra (18) uit Oudega (Friesland) verloor op 2 januari 2010 haar rechteroog door een illegale vlinderbom . Ze zit in het tweede jaar van de mbo-opleiding verpleegkunde in Sneek.

„Het is jammer dat ik mijn oog voor altijd kwijt ben, vooral omdat het niet had hoeven gebeuren. Ik was die avond op stap en stond met een vriendin buiten op een taxi te wachten. Een meter of vier van ons vandaan zagen we een brandende lont liggen. Mijn vriendin zei nog: kijk uit, er komt een knal! Ik deed mijn ogen dicht en mijn handen voor mijn oren. Het was een illegale vlinderbom die uit elkaar spatte. Iemand had dat ding tussen de mensen op straat gegooid. Ik voelde pijn en druk op mijn ooglid, zakte door mijn knieën en riep: ‘Mijn oog is eruit!’ Na de operatie was ik mijn oog kwijt. Het bleek niet te redden.

„Ik heb nu een kunstoog. Dat wende heel snel. Je vindt overal trucjes op. In het begin schonk ik naast een glas. Nu weet ik dat ik dat moet vasthouden. Ik kan mezelf opmaken, ik volleybal en heb nu zelfs rijles. Dat gaat prima. Echte beperkingen heb ik niet. Veel mensen zeggen dat ze geen verschil zien tussen beide ogen. Maar als ik in de spiegel kijk valt dat nepoog mij altijd op. Op foto’s van stapavonden zie je dat de pupil van de prothese bijvoorbeeld groter is, want die reageert niet op licht. Verschrikkelijk! Ik heb al drie oogprotheses gehad. In februari krijg ik weer een nieuwe. Eén die nog beter past bij mijn eigen oog.

„Ik ben bij de man geweest die ze beschildert. Iedereen vind het wonderlijk hoe gemakkelijk ik dit oppak. De klap komt nog wel, zeggen ze. Dat hoop ik niet. Ik ben altijd vrij optimistisch. De dader is jammer genoeg nooit gepakt. Dus ik weet niet wie het was. Voor illegaal vuurwerk wil ik iedereen waarschuwen. Het moet hard worden aangepakt. Gelukkig kun je voor het gebruik ervan nu celstraffen krijgen. Net twee jaar te laat.”

Karin de mik

    • Karin de Mik