Hongarije: verlaging kredietstatus is aanval op onze munt

Hongarije beschouwt de verlaging van de kredietwaardigheid van het land als een “financiële aanval” op de Hongaarse munteenheid.

Vannacht verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van Hongarije van Baa3 naar Ba1. Het is volgens de beoordelaar onzeker of de Hongaarse overheid in staat is zijn schulden terug te betalen.

‘Hongarije is verbijsterd door de afwaardering’

Regeringswoordvoerder Andras Giro-Szasz op de staatsradio:

“De Hongaarse regering is verbijsterd door de afwaardering. Het mist een realistische onderbouwing op basis van economische prestaties.”

Hij voegt daaraan toe dat de regering alles doet wat nodig is om de nationale munteenheid te verdedigen, indien nodig zelfs met de hulp van inlichtingsdiensten.

Door het nieuws kelderde de forint vandaag bijna 2 procent ten opzichte van de euro en dat zit dicht in de buurt van het laagste niveau ooit, zo meldt nieuwsdienst Dow Jones. Ook andere landen binnen Centraal en Oost-Europa ondervinden last van de beslissing van Moody’s. De Tsjechische kroon zakt naar het laagste niveau ten opzichte van de euro sinds 2010 en de Poolse zloty verliest bijna 1 procent.

‘Financiële markten hebben Hongarije in armen IMF gedreven’

Vorige week vroeg Hongarije financiële steun aan van het IMF en de Europese Commissie.

NRC-redacteur Renée Postma over de economische status van Hongarije:

“De financiële markten hebben de regering-Orbán in de armen van het IMF gedreven en er is geen weg terug. Het ziet ernaar uit dat de markten na Italië, opnieuw een Europese lidstaat in het gareel dwingen.”

    • Marije Willems