Het zijn net kemphanen

Men watch a quail fighting competition in Kabul November 24, 2011. Quail fighting is both a popular hobby and a gambling game for people in Afghanistan. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN - Tags: SOCIETY ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY)
Men watch a quail fighting competition in Kabul November 24, 2011. Quail fighting is both a popular hobby and a gambling game for people in Afghanistan. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN - Tags: SOCIETY ANIMALS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Wat de zangvogel is voor de Surinaamse man, is de kwartel voor de Afghaanse. Kwartelvechten is een populaire sport onder mannen in Afghanistan. Twee vogels worden in een cirkel geplaatst en het gevecht eindigt als een van de twee de ring verlaat. Doden zijn zeldzaam bij deze vechtsport. De inzet: een paar honderdduizend Afghanis, ofwel enkele euro’s per partij.

De Talibaan verboden het gokken in Afghanistan, net als televisiekijken en alcohol, in de jaren negentig. Maar sinds de val van het streng religieuze regime in 2001, wordt de oude volkssport weer gedoogd. Net als de vliegerwedstrijden, hanen- en hondengevechten en het gokken op de uitkomst van computerspelletjes. Kwartels in de ring zijn onder de Afghanen veruit het populairst.

De oude Grieken deden al aan kwartelgevechten. Net als bij hanen, zijn mannelijke kwartels van nature agressief tegen elkaar. Ze strijden om het leiderschap binnen de groep. Maar hanengevechten, populair in onder meer Indonesië – ondanks de ban uit 1981 – en Pakistan, gaan er vaak bloederiger aan toe. Daar wordt soms de kam van de kemphanen afgesneden en worden messen aan de poten bevestigd voor het gevecht. Hanengevechten zijn in veel westerse landen, waaronder Nederland verboden. Niet vanwege de impuls tot winstbejag, maar om het dierenleed.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad