Hacker ontdekt lek bij publieke omroep: ’2,3 miljoen gegevens op straat’

De hacker ‘Bitbuster’ heeft een lek in een beheersysteem van publieke omroepen en radiostations ontdekt waardoor 2,3 miljoen persoonsgegevens op straat zijn komen te liggen. Dat meldt Webwereld. 

Een woordvoerder van Angry Bites, de webdeveloper verantwoordelijk voor het beheersysteem van de websites, zegt in een reactie tegen De Pers dat de hacker via een verouderde versie van de site bij de gegevens kon. Eén gelekt wachtwoord zou toegang hebben gegeven tot 160 websites van NPO en daarbuiten. Onder andere Slam FM, KRO, Omroep.nl, BNN, diverse publieke radiozenders en RTV Noord-Holland zouden getroffen zijn. Vooral 3FM, QMusic en de website van Klokhuis zijn het zwaarst getroffen.

Erik Kroeze, woordvoerder van NPO, wil tegenover nrc.nl graag benadrukken dat NPO slachtoffer is geworden van een beveiligingsprobleem bij de webdeveloper:

“Ik kan op dit moment niet zeggen welke gegevens precies zijn gelekt. Het lijkt er nu in de berichtgeving op dat NPO de gegevens heeft gelekt, terwijl dat niet zo is. Er zijn namelijk ook problemen met websites buiten de NPO. We hebben contact gehad met Angry Bites en de garantie gekregen dat het probleem zo snel mogelijk verholpen wordt. Wanneer weet ik nog niet. Alles dat dichtgezet kon worden, is dichtgezet.”

Omroep BNN meldt op Twitter:

Twitter avatar OmroepBNN BNN Gehacked of gelekt? Misschien heb je het al gelezen, onze site is lek. We zitten er bovenop en houden je op de hoogte http://t.co/TtP0NUNH

Brenno de Winter, de auteur van het artikel op Webwereld, licht het grote aantal gegevens toe:

“We hebben van de hacker een spreadsheet gekregen met daarin een optelsom van alle gegevens die op de betreffende sites zijn achtergelaten. Als je al die gegevens samenvoegt kun je een compleet profiel van iemand opbouwen. Zulke identiteitsdiefstal is heel veel geld waard.”

De Winter uit ook zijn onvrede:

“Ik heb op Webwereld opgeroepen tot een nationaal privacydebat. Hoe lang moeten we doorgaan met het aantonen van dit soort lekken? Het is tijd dat de politiek er wat aan gaat doen.”