Gül naar thuisstad van Wilders

Turkije en de PVV hebben, voorzichtig gesteld, een nogal moeizame relatie. In 2009 werd PVV-leider Geert Wilders de toegang tot het land ontzegd door de Turkse premier Erdogan en zijn minister van Buitenlandse Zaken. Wilders zei daarna dat Turkije met die actie zijn „ware, vieze gezicht” had laten zien. Regelmatig noemde de PVV-leider de regering van premier Erdogan een „totalitair regime”.

PVV-Kamerlid De Roon sprak dit najaar zelfs over een „islamitische aap” toen hij in een metafoor iets over apen, mouwen en de Turkse premier Erdogan wilde zeggen.

Geen wonder dus dat Wilders niet zo enthousiast is over het voorgenomen bezoek van de Turkse president Gül aan Nederland tijdens de viering van 400 jaar relaties tussen Nederland en Turkije, komend voorjaar.

In een opinieartikel in de Volkskrant somde Wilders deze week de bezwaren tegen Turkije en de komst Gül nog eens op. Turkije bedreigt Israël, Turkije ontkent de genocide op Armeniërs en president Gül transformeert de seculiere Turkse staat tijdens zijn presidentschap tot een islamitische staat. Wilders moet er niets van hebben.

Maar hoewel VVD en CDA afhankelijk zijn van de steun van gedoogpartij PVV, liet minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) dit weekend al snel weten dat Gül gewoon welkom is volgend jaar.

Vicepremier Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) ging nog een stap verder: hij nodigde Gül vast uit, met in zijn kielzog een grote delegatie van het Turkse bedrijfsleven. Dat is de economische diplomatie zoals dit kabinet het graag ziet. Verhagen wil Gül ontmoeten op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, een ideale plek voor Nederlandse en Turkse zakenmensen om zaken te doen.

Enige zorg is de locatie van de Floride: Venlo. Juist, dat is de thuisstad van PVV-leider Geert Wilders, de stad ook waar tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bijna een op de drie mensen voor Geert Wilders stemde.