Gaddafi wacht amputatie

Zeker één vinger van Seif al-Islam Gaddafi, de zoon van de gedode Libische leider, moet geamputeerd worden. Dat zegt een Oekraïense arts die Gaddafi jr. in de stad Zintan heeft onderzocht.

Toen Gaddafi zaterdag gevangen werd genomen, waren twee vingers en de duim van zijn rechterhand verbonden. Dat leidde tot speculaties dat de strijders die hem hadden opgepakt, hem opzettelijk verwond hadden. Maar volgens de arts zijn de verwondingen veroorzaakt door een explosie. Seif Gaddafi zelf heeft gezegd dat hij de verwonding heeft opgelopen bij een bombardement van de NAVO, enkele weken geleden.

De wond is bedekt met dood en door gangreen aangetast weefsel, aldus de Oekraïense arts. „Zijn wijsvinger is afgerukt bij het middelste vingerkootje.”

De vereiste chirurgische ingreep kan gemakkelijk in Zintan uitgevoerd worden. Maar de leiders van de militie die Gaddafi vasthoudt vrezen volgens de arts dat hij doodgeschoten wordt als ze hem naar het lokale ziekenhuis brengen. (Reuters)