Finale van beleefde strijd in de keuken: welke topkok maakt lekkerste smient?

‘Dit is goor. Geen respect!’ Na veertien weken staat die ene uitval van chef-kok Robert Kranenborg in het geheugen gegrift, juist omdat venijn zo prettig ontbreekt in de reality-kookwedstrijd Topchef op RTL 5, waarvan vanavond de finale te zien is. Samen met culinair journalist Justus Julius presenteert Kranenborg het dagelijkse programma, maar wat ze vooral doen is proeven, oordelen en cijfers geven. Hun vocabulaire heb je zo onder de knie. Niet op smaak gebracht is zout vergeten. Het gaat om garing, textuur, balans. Het gerecht moet een frisje, een zuurtje of een zoetje hebben als tegenwicht voor zout en vet.

Het gaat er beleefd aan toe bij Topchef. Alle kandidaten spreken met twee woorden: Ja chef, bedankt chef, nee chef, ook als ze berispend worden toegesproken. En dat is vaak, want Kranenborg en Julius zijn streng. Pas deze finaleweek zei Justus voor het eerst dat hij stond te smullen, bij een dessert van yoghurtijs en peer met saffraan. Hij at zijn bordje helemaal leeg. De spanning nam deze week toe, en de toon werd militair: „Bon chef!!”

Elke week kookt in Topchef een sterrenchef een gerecht voor en wordt er een restaurant bezocht met minstens één Michelinster. De sterrenkoks doen maar al te graag mee. Dat een half miljoen betrokken kijkers je werkwijze en restaurant zien, is duidelijk de moeite waard.

Gisteren kregen de laatste kandidaten elk een assistent toegewezen: vijf tweesterrenkoks wandelden in slagorde de studio binnen. Ron Blauw was het minst geschikt voor de rol van hulpje, bleek toen hij een zeefje moest halen. „Ik heb toch wel een beetje ervaring.” Collega’s Lucas Rive, Erik van Loo, Jacob Jan Boerma en Mario Ridder speelden het spel nederig en fanatiek mee.

De vier finalekandidaten zijn werkzaam als kok. Vanavond moeten ze bewijzen de hoofdprijs van 25.000 waard te zijn door een gerecht van driesterrenchef Jonnie Boer, smient met lisdodde en waterkers, als beste na te koken en op smaak te brengen.

Topchef, finale. RTL 5, 19.00-20.00 uur.

    • Ron Rijghard