Espresso met Kim Jong-il

Noord-Korea heeft gedreigd het presidentiële Blauwe Huis in Seoul aan te vallen. Dit gebeurde nadat Zuid-Korea een militaire oefening hield op het eiland Yeonpyeong. De wateren eromheen worden zowel door het noorden als het zuiden geclaimd.

---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated picture, released from North Korea's official Korean Centreal News Agency on November 15, 2011 shows North Korean leader Kim Jong Il (C) inspecting a fish farm under Korean People's Army (KPA) unit 580 at undisclosed place in North Korea. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This undated picture, released from North Korea's official Korean Centreal News Agency on November 15, 2011 shows North Korean leader Kim Jong Il (C) inspecting a fish farm under Korean People's Army (KPA) unit 580 at undisclosed place in North Korea. AFP PHOTO / KCNA VIA KNS Kim Jong-Il kijkt naar verse vis. Foto AFP / KCNA

Kogel

Noord-Korea heeft gedreigd het presidentiële Blauwe Huis in Seoul aan te vallen. Dit gebeurde nadat Zuid-Korea een militaire oefening hield op het eiland Yeonpyeong. De wateren eromheen worden zowel door het noorden als het zuiden geclaimd. ‘Als er ook maar één Zuid-Koreaanse kogel in ons gebied terecht is gekomen,’ zegt Kim Jong-il, ‘dan zullen we het Blauwe Huis veranderen in een zee van vuur.’ En? Is er al een kogel gevonden? De Noord-Koreaanse leider schudt teleurgesteld zijn hoofd. ‘We hebben zeven fregatten, vijf onderzeeboten en 15.000 duikers ingezet, maar tot nu toe is er niets gevonden.’ Kim Jong-il neemt een slokje espresso. ‘En dan vergeet ik nog twee mijnenjagers.’

Het dreigement komt op een moment dat de animositeit tussen beide landen juist wat leek af te nemen. ‘Dat is onzin,’ zegt Kim Jong-Il. ‘Zuid-Korea is onze vijand en zal dat altijd blijven.’ De Koreaanse leider neemt nog een slokje espresso. ‘We zullen die kogel vinden,’ zegt hij. ‘Al moet ik ’m zelf opduiken.’ Is hij niet bang dat Zuid-Korea een kogel af zal schieten als hij in het water zwemt? ‘Ze kunnen niet goed schieten,’ antwoordt Kim Jong-il. ‘Daarom geloof ik er heilig in dat er tijdens die militaire oefening een kogel in onze wateren terecht is gekomen.’ De Zuid-Koreaanse president vindt het jammer dat het noorden nog steeds geen excuses heeft gemaakt voor de aanval van vorig jaar op Yeonpyeong. ‘Nogmaals,’ zegt Kim Jong-il. ‘Als die kogel boven water is, dan is er niemand meer om excuses tegen te maken.’

    • Ernest van der Kwast