Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

En dan staat opeens Peter van Uhm met een geweer op het podium

Peter van Uhm met zijn "instrument" tijdens TedxAmsterdam

Welk instrument zou jij kiezen om de wereld te verbeteren? Generaal Peter van Uhm kiest voor zijn geweer. In de schouwburg.

Kort nadat de commandant der Strijdkrachten zijn speech is begonnen, komt een soldate het podium opgelopen (vanaf 1:55) met een geweer. Samen met Van Uhm ontmantelt ze het wapen. Van Uhm draait dan met de Diemaco, het standaardwapen van het leger, het publiek toe.

Bekijk hieronder zijn volledige toespraak (of download de speech).

Vandaag vindt in de Amsterdamse Schouwburg de conferentie TedxAmsterdam plaats, waar Van Uhm als gastspreker optrad. “Ik had 18 minuten om te knallen”, zei Van Uhm na afloop tegen AT5. “Ik denk dat ik in eerste instantie de zaal een beetje geshockeerd heb.” Van Uhm benadrukte in zijn speech het belang van de strijdkrachten:

“Democratisch gecontroleerde krijgsmachten doen enorm goed werk in de wereld en dragen bij aan een verbeterde wereld, of in ieder geval een betere wereld.”

TED (Technology, Entertainment, Design) is een nonprofit-organisatie die in 1984 is opgericht. Het doel: “ideas worth spreading”, dus het verspreiden van goede ideeën. In 2009 lanceerde TED de zogeheten onafhankelijk georganiseerde TEDx evenementen. Deze vinden overal ter wereld plaats.

Bekijk hier de livestream van TedxAmsterdam.

Generaal Peter van Uhm is nog tot medio 2012 commandant der Strijdkrachten.