Egyptisch leger maakt excuses, stapt niet op

Ook hebben de militaire machthebbers een formateur aangewezen.

De militaire leiders in Egypte hebben negatief gereageerd op de eis van demonstranten om onmiddellijk de macht over te dragen. Volgens de Opperste Militaire Raad zou aftreden „verraad” zijn van het door het publiek geschonken vertrouwen. Volgens officier Mukhtar el-Mallah zijn de menigten op het Tahrir-plein niet representatief voor de bevolking.

De regerende militaire raad publiceerde woensdagavond een verklaring waarin hij zijn excuses aanbood voor het verlies van levens tijdens de gevechten. In totaal zijn daarbij tot dusverre zeker 35 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2.000 mensen raakten gewond.

Het leger beloofde in de verklaring alles te doen om een herhaling van het geweld te voorkomen. Maar de spanning blijft haast tastbaar in Kairo, en eveneens in enkele andere steden, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen van maandag, de eerste sinds de val van president Hosni Mubarak in februari. De militaire raad heeft gisteren de vroegere premier Ganzouri gevraagd een nieuwe regering te vormen. De vorige regering nam eerder deze week ontslag in verband met de protesten op het Tahrirplein. De voorzitter van de militaire raad, veldmaarschalk Tantawi, beloofde eerder al dat de eerste helft van volgend jaar al presidentsverkiezingen plaatshebben, waarna de militaire raad zal terugtreden.

Maar dat is de activisten op het Tahrirplein niet genoeg. Tantawi zei immers niets over een eerder ingediend kabinetsvoorstel om het leger te bestempelen tot een soort hoeder van de grondwet. Op het Tahrirplein in het centrum van Kairo scandeerden duizenden demonstranten gisteren: „Wij gaan niet weg, hij vertrekt”. Daarmee werd gedoeld op veldmaarschalk Tantawi. (AFP, AP, Reuters)