Egyptisch leger houdt voet bij stuk over verkiezingen

De Egyptische militaire leiders hebben gisteren geweigerd nieuwe substantiële concessies te doen aan de betogers op het Tahrir-plein in de hoofdstad Kairo.

Niet alleen weigerden ze zich uit de politiek terug te trekken, ook hebben ze volgens berichten van de Egyptische staatsmedia hun keuze voor een nieuwe premier laten vallen op de 78-jarige Kamal el-Ganzouri, jarenlang een trouwe bondgenoot van de in ongenade gevallen oud-president Hosni Mubarak.

De benoeming van Ganzouri, die overigens nog niet formeel is aangekondigd, zette kwaad bloed bij de betogers. Ze verwierpen hem als iemand van „de oude garde”. Hij was al eerder premier in de jaren negentig.

De militairen maakten gisteren tevens duidelijk dat ze vasthouden aan de parlementsverkiezingen van aanstaande maandag. „De verkiezing zal op tijd worden gehouden”, aldus generaal Mamdouh Shaheen.

Op hun beurt nemen de demonstranten geen genoegen met de uitlatingen van de militaire leiders, die gisteren ook hun excuses aanboden voor het geweld waarmee de afgelopen dagen is opgetreden. Daarbij kwamen zeker 38 betogers om het leven. In verband met de onrust trad de vorige regering af.

„Wat we willen horen is wanneer ze vertrekken”, aldus Khaled Mah-moud, een van de betogers. Veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, de hoogste militair, zegde begin deze week toe dat de presidentsverkiezingen zullen worden vervroegd. Die zullen uiterlijk 30 juni volgend jaar worden gehouden.

Vanmorgen mengde ook het Witte Huis zich in de discussie. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Obama verklaarde dat de macht in Egypte „onmiddellijk” moet worden overgedragen aan een civiele regering met werkelijke macht. De afgetreden regering was in werkelijkheid ondergeschikt aan het leger.

Gisteren beschuldigde de bekende Amerikaanse journaliste Mona Eltahawy, die zelf uit Egypte komt, het leger ook van seksuele intimidatie tegen vrouwen. Ze zei niet alleen met stokken te zijn geslagen. „Ze randden me ook aan, grepen naar mijn borsten en stopten hun handen tussen mijn benen.” Aan haar haren werd ze vervolgens naar het nabijgelegen Ministerie van Binnenlandse Zaken gesleept, terwijl politiemannen beledigingen naar haar hoofd slingerden.

Vandaag zullen na het vrijdagsgebed naar verwachting opnieuw honderdduizenden mensen betogen om uitstel van de parlementsverkiezingen te eisen. (AP, AFP, BBC)