‘Egypte niet langer veilig voor vrouwelijke journalisten’

Het Tahrir-plein in Kairo blijkt steeds minder veilig voor vrouwelijke journalisten. Foto AP / Bernat Armangue

Nieuwsorganisaties moeten niet langer vrouwelijke journalisten naar Egypte sturen. Dat vindt de Franse afdeling van media-organisatie Verslaggevers zonder Grenzen. De oproep van de organisatie komt na de aanranding en mishandeling van een Egyptisch-Amerikaanse journaliste.

Journaliste Mona Eltahawy zegt woensdagavond seksueel te zijn belaagd door politieagenten, die haar bij het Tahrir-plein hadden opgepakt. Zij zegt ook met stokken te zijn geslagen, waardoor haar linkerarm en haar rechterhand braken. Eltahawy plaatste schokkende foto’s op Twitter en beschreef de verschrikkingen uitgebreid:

Twitter avatar monaeltahawy Mona Eltahawy 5 or 6 surrounded me, groped and prodded my breasts, grabbed my genital area and I lost count how many hands tried to get into my trousers.
Twitter avatar monaeltahawy Mona Eltahawy The past 12 hrs were painful and surreal but I know I got off much much easier than so many other Egyptians.

Verslaggevers zonder Grenzen in Frankrijk denkt dat er naar aanleiding van het incident “er geen andere oplossing is” dan voorlopig geen journalistes naar Egypte sturen. Naast Eltahawy zou ook een Franse journaliste in Kairo zijn aangerand. In februari van dit jaar werd correspondente Lara Logan van de Amerikaanse omroeporganisatie CBS al bij het Tahrir-plein aangerand door een groep mannen.

Eltahawy zelf zegt in een reactie tegenover persbureau AP dat de politie in Egypte nog “voor geen jota” is veranderd:

“Wat mij is overkomen is maar het topje van de ijsberg van het geweld dat de Egyptenaren iedere dag ondervinden. Ik ben bang dat het leger niet weet wat het met de politie aanmoet en dat het geweld van de politie nog geen jota is veranderd.”