Een actievoerende krant - kan dat?

Een opvallende actie van de Alkmaarsche Courant. De krant pakt de megafoon op en zet zich openlijk en met passie in voor Jossef, een negenjarig jongetje dat dreigt te worden uitgezet naar Eritrea.

De krant, een editie van het Noord-Hollands Dagblad, schrijft in een brandbrief op de website dat je als krant “soms moet opstaan, de stem luider moet laten horen dan op andere dagen.” De voltallige redactie heeft de brief getekend, waarin men de fracties van de Tweede Kamer en minister Leers van Immigratie oproept Jossef vooral in Alkmaar te laten blijven.

“Jossef spreekt de taal niet, de gewoonten in Eritrea zijn hem vreemd. Want Jossef is in alles een Nederlander. Op zijn nationaliteit na. We hebben het over een kind van negen jaar dat al meer dan genoeg voor z’n kiezen heeft gekregen.

Bedenk dat hij in de afgelopen acht jaar acht keer is ’verhuisd’. Bedenk hoe hij aankomt op het vliegveld van Eritrea. Met niets in het vooruitzicht. Geen huis, geen geld, geen school. Hoe blijven hij en zijn moeder in leven?”

De krant schrijft verder:

“Beste politici en bestuurders, wij willen deze uitzetting voorkomen. Nederland is een beschaafd land, zeggen ze. Toon dat en help Jossef.

Hij hoort hier.

We rekenen op jullie. Jossef rekent op jullie. Alvast dank voor jullie inzet.”

Ook op Twitter leeft de kwestie, waar journalisten van de krant en collega’s van zich laten horen:

Twitter avatar Sjoerdnalist Sjoerd Hartholt Vandaag dus een staaltje activatiejournalistiek van onze redactie. Nu de landelijke media nog #NHD #Jossef #jossefblijft #jossefmoetblijven
Twitter avatar Leontien_HD Leontien van Engelen Fijne actie van de Alkmaarsche collega’s: NHD - Brandbrief over lot van Jossef http://t.co/eDgKwPKC
Twitter avatar geerttendam Geert ten Dam Opvallende actie redactie Alkmaarsche Courant voor Jossef. http://t.co/I8tCmYBO

Kan dat, een actievoerende krant?

Journalisten worden veelal geacht zich onafhankelijk en neutraal op te stellen. Dat maakt de brandbrief van de Alkmaarsche Courant opvallend, want de krant neemt zeer duidelijk stelling in en voert openlijk actie. Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, meent dat je er mee moet oppassen:

“Voor NRC Handelsblad zou ik het niet onze rol vinden. Wij gaven in het enigszins vergelijkbare geval van Mauro Manuel wel de ruimte op onze opiniepagina’s voor de voor- en tegenstanders van zijn dreigende uitzetting, en namen ook een moreel standpunt in in ons commentaar. Wij willen als kwaliteitskrant de bouwblokken geven voor lezers om in alle vrijheid een eigen mening te vormen. Echt actievoeren zou ik niet op prijs stellen. We moeten zo veel mogelijk neutraal proberen te blijven.

Verschil is wel dat wij een nationale krant zijn. Een lokale krant is meer de stem van het volk en vertegenwoordigt meer de identiteit van de samenleving. Maar, met alle sympathie voor de betrokkenheid van de Alkmaarsche Courant, ik denk dat je moet oppassen met actievoeren als journalisten, omdat je niet precies weet in welk spel je meespeelt. Misschien zet je nu een grote megafoon op voor de advocaten van zo’n jongen. En deze jongen is in Alkmaar ongetwijfeld niet de enige. Wat doe je met de andere 99 jongetjes die moeten vertrekken?”

De reacties onder de brandbrief op de site van het Noord-Hollands Dagblad zijn in elk geval wisselend. Los van de eigenlijke discussie of het jongetje moet mogen blijven of niet, zijn de meningen ook verdeeld over de journalistieke actie van de krant.

Iemand die anoniem reageert schrijft:

“Wat een lachwekkende actie van een zichzelf respecterende krant als het NHD. Waarom nu wel en bij Mauro niet? Wat een giller. Ik zou dit eerder op joop.nl verwachten.”

Anna Haan houdt het kort op de site:

“Wat een geweldig initiatief!”

    • Peter van der Ploeg