DNB wilde hoofdrol bij Fortis-ABN

De Nederlandsche Bank heeft in 2008 mede op verzoek van het ministerie van Financiën getracht de belangrijkste toezichthouder te worden van Fortis-ABN Amro. De Belgen, die ‘hoofdtoezichthouder’ waren, hebben deze poging echter verontwaardigd afgewezen.

Dat stelde voormalig directeur Arnold Schilder van DNB vanochtend tijdens zijn verhoor bij de enquêtecommissie die het overheidsbeleid tijdens de bankencrisis onderzoekt. „Ik heb spijt dat we dit punt toen zo nadrukkelijk naar voren hebben gebracht”, aldus Schilder die verantwoordelijk was voor toezicht. Maar hij ontkende dat deze poging om de Belgen opzij te zetten – in de zomer van 2008 – gevolgen heeft gehad voor de verhouding tussen de toezichthouders. In oktober werden de Nederlandse onderdelen van het Belgische Fortis gered door de overheid. Samenwerking met de Belgische toezichthouder verliep vaak stroef.

De enquêtecommissie is er niet in geslaagd buitenlandse bankiers of politici naar de verhoren te krijgen. Anders dan Nederlanders zijn buitenlanders hiertoe niet verplicht. Bankiers als Tilmant (ex-bestuursvoorzitter ING), Votron, Verwilst en Lippens (allen Fortis) zijn zonder twijfel uitgenodigd. De komende twee weken worden hoofdrolspelers als Balkenende, Bos, Zalm en Wellink verhoord.