Dictator/sjeik/sjamaan voor alle Gambianen

Main opposition Gambian presidential challenger Ousainou Darboe gets ready to vote on November 24, 2011 at a polling station in Serrekunda, southwest the capital Banjul, during the presidential elections. Gambians voted on November 24 in polls, which some observers said were skewed in favor of incumbent Yahya Jammeh, who heaped scorn on criticism that his regime is repressive. The 15-nation Economic Community of West African States (ECOWAS) withdrew plans to send observers for the election, saying Jammeh's control of the media and intimidation of voters meant polls in the continent's smallest country could not be "free, fair and transparent". AFP PHOTO / SEYLLOU AFP

Gisteren ging Gambia naar de stembus. Ongetwijfeld wint Jammeh de verkiezingen weer.

Yahya Jammeh laat zich niet alleen met Zijne Excellentie aanspreken, maar ook met de titels sjeik, professor en geneesheer. Hij heeft nog nooit presidentsverkiezingen verloren sinds hij in 1994 met een coup de macht greep.

Jammeh lijkt vastbesloten zijn mandaat tot het einde der dagen te verlengen. Gambia is een van de zeldzame landen die geen beperking stellen aan het aantal presidentstermijnen. Het is ook een staatje zonder natuurlijke rijkdommen, en zo klein en onbelangrijk dat het makkelijk over het hoofd wordt gezien. Dus kan Jammeh, 46 jaar jong, na een theaterstukje dat verkiezingen heet, rustig blijven door regeren.

Jammehs critici, die hun gal spuwen op buitenlandse websites, noemen hem een kleptocraat. Voor de beschuldiging dat hij geld verdient aan de doorvoer van uit Latijns-Amerika gesmokkelde cocaïne, is vooralsnog geen bewijs gevonden.

Gambia is een voormalige Britse kolonie die omsloten wordt door het veel grotere Senegal. Jammehs verdienste is dat hij van zijn land een populaire toeristenbestemming heeft weten te maken. Dankzij de strandhotels in hoofdstad Banjul kunnen tienduizenden Nederlanders en Engelsen ieder jaar goedkoop kennismaken met West-Afrika. Dat de kust wemelt van opdringerige jongens die zich aan blanke vrouwen aanbieden, nemen ze op de koop toe.

De inkomsten uit toerisme hebben geasfalteerde straten en een beetje werkgelegenheid opgeleverd. De gezondheidszorg is armzalig. Maar Jammeh is de beroerdste niet en verklaarde in 2007 dat hij over geneeskrachtige gaven bezit. Drommen mensen trekken sindsdien naar zijn presidentiële paleis om zich door een handoplegging van de president van aids en astma te laten genezen.

    • Pauline Bax