DeLaMar Theater gaat zelf theater maken

Het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat zelf toneelstukken produceren. Dit heeft directeur Edwin van Balken gisteren bekend gemaakt. De nieuw opgerichte Stichting DeLaMar Theaterproducties gaat zich binnenkort richten op het produceren en co-produceren van toegankelijk toneel, zoals komedies en tragikomedies.

Volgens Van Balken is het aanbod van toegankelijk repertoire op en rondom het Leidseplein „te gering”. Van Balken: „Er zijn lacunes die wij met de Stichting DeLaMar Theaterproducties willen opvullen. Ik denk aan stukken van Alan Ayckbourn, Edward Albee en zelfs Harold Pinter. Ook Nederlandse komedies en musicals zijn welkom. Met dit initiatief geven we het DeLaMar Theater een duidelijk gezicht in de hoofdstad. Bovendien gaan we 365 dagen per jaar theater brengen, dus ook in de zomer. Dat betekent dat er geschikt repertoire moet zijn.”

DeLaMar Theaterproducties gaat zich, behalve cabaret en musical, in het bijzonder toeleggen op waardevol repertoiretoneel van het meer lichte genre.

„De reacties op het plan zijn zeer positief”, aldus Van Balken. „Zowel individuele theatermakers uit het gesubsidieerde toneel als vrije producenten hebben zich aangemeld om mee te denken met dit idee. Er is een nieuwe energie gecreëerd. Mijn ambitie reikt ook verder, juist in deze tijden van bezuinigingsdrift: ik wil graag, mede in samenwerking met de Stadsschouwburg en Theater Bellevue, van het Leidseplein hét theaterplein van Amsterdam maken. Zo kan de grandeur weer terugkomen.”

    • Kester Freriks