Constantinopel

Deze week moest minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zich in de Tweede Kamer verdedigen tegen de verwijten dat Nederland een naar binnen gekeerd land is geworden en dat het internationaal aan prestige inboet door uitsluitend nog op te komen voor economisch eigenbelang.

Geert Wilders had afgelopen zaterdag al een voorschot genomen op het debat in een opiniestuk in de Volkskrant, geschreven samen met zijn buitenlandwoordvoerder Kortenoeven. Voor 2012 staat een viering gepland van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Daar moet de PVV niets van hebben. Want de Turken zijn de islamieten die de heilige Europese stad Constantinopel hebben veroverd.

Die stad staat tegenwoordig bekend onder de Griekse naam Istanbul, afgeleid van is tin polin, wat ‘in de stad’ betekent. Het is ironisch dat Wilders die Griekse naam niet wil gebruiken, omdat hij denkt dat die Turks is. Het is ironisch dat de spilzieke Grieken voor hem symbool staan voor alles wat er niet deugt aan Europa, maar dat ze symbool mogen staan voor Europa zodra er Turken in de buurt komen.

In Topkapi, in het voormalig paleis van de sultan in die stad, hangen schilderijen van Nederlandse delegaties die de sultan bezoeken in tijden lang voordat enige andere Europese natie het economisch belang inzag van diplomatieke betrekkingen met het Ottomaanse rijk. Het is ironisch dat we dankzij die betrekkingen aan de tulp zijn gekomen, die nu ons nationale symbool is. In onze Gouden Eeuw waren wij het meest internationaal georiënteerde land ter wereld en we deden precies wat Rosenthal wil: we dienden ons economisch eigenbelang. Het is ironisch dat Rosenthal daarbij telkens wordt gedwarsboomd door de PVV, die wel voor de Gouden Eeuw is met zijn Geuzenvlaggen en voor eigenbelang, maar niet voor buitenland. Zij heeft niet eens getekend voor het buitenlands beleid van het kabinet.

Ik ken Istanbul goed. Het is de meest multiculturele stad van Europa. Het schoolvoorbeeld van een geslaagde multiculturele samenleving. Het is ironisch dat Wilders vindt dat dat de enige Turkse stad is die bij Europa hoort.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer