Boze Wieke Dijkstra niet meer beschikbaar voor hockeyploeg

Hockeyinternational Wieke Dijkstra (27) stelt zich niet langer beschikbaar voor het Nederlands elftal. Dat heeft zij gisteren bekendgemaakt.

De aanvoerder van Laren is verbolgen over de beslissing van de Argentijnse bondscoach Max Caldas om haar voorlopig niet te selecteren. Dijkstra heeft 123 interlands op haar naam staan.

Caldas liet deze week weten dat hij de komende maanden geen beroep op Dijkstra zal doen, omdat zij naar zijn oordeel bij haar club Laren niet uit de verf komt. Volgens de bondscoach functioneert Dijkstra onvoldoende, onder andere wanneer haar ploeg niet in balbezit is. „Ze heeft de kans gekregen in de competitie op dit vlak verbeteringen te laten zien, maar ik moet constateren dat ze daarin onvoldoende is geslaagd”, aldus Caldas tegen de NOS.

Dijkstra is niet geselecteerd voor het trainingskamp in Alicante waar Nederland zich voorbereidt op de Champions Trophy die begin volgend jaar in Argentinië wordt gespeeld. Daarmee zijn haar kansen op deelname aan de Olympische Spelen in Londen geslonken.

In een persverklaring toont Dijkstra zeer verbolgen over de gang van zaken. Zij spreekt over „een einde aan een, voor mij, respectloze en ziekmakende selectieprocedure voor de komende Spelen in Londen”. De speelster van Laren zegt dat Caldas’ beslissing hard is aangekomen. „Ik ga de winterstop gebruiken om wat afstand te nemen en te herstellen van de persoonlijke en emotionele schade die mij is toegebracht.”

Dijkstra debuteerde op 20 juni 2003 in het Nederlands elftal en won sindsdien alle grote prijzen in het internationale hockey. Haar laatste titel behaalde zij in juli 2011 in Amstelveen, toen ze met Nederland de Champions Trophy won.

De oud-international wil zich sportief nu geheel gaan richten op haar club Laren en op haar maatschappelijke carrière (trainee bij Randstad).

Dijkstra: „Ik ben trots op wat ik heb bereikt, de 123 interlands, maar ook op het feit dat ik er in geslaagd ben naast mijn hockeycarrière alle mogelijkheden te benutten om mij als persoon te ontwikkelen en ook een maatschappelijke carrière te starten”, aldus de speelster van Laren in haar persverklaring.