Boete binnen, bier weg

Het was een klassiek een-tweetje. De plek waar de boete gisteren zou worden uitgedeeld, was vooraf al bepaald. „Kom maar naar mij toe”, riep Ewout Klok van het Hoogeveense pompstation Klok tegen de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Toen het eerste blikje bier over de toonbank ging, stonden de controleurs al voor de deur. Het was alleen even wachten tot de tv-camera’s weg waren, voordat de boete van 900 euro kon worden uitgeschreven.

Vijf pompstations verkochten gisteren voor het eerst in elf jaar weer alcohol. De Belangenvereniging Tankstations wil met de actie protesteren tegen het in 2000 ingestelde verbod op de verkoop van alcoholconsumpties bij tankstations. Die verkoop zou haaks staan op het bestrijden van rijden onder invloed. Onlangs liet minister Schippers weten dat het verbod nog steeds geldt.

De pomphouders voelen zich benadeeld omdat in wegrestaurants wel alcohol te verkrijgen is. „In omringende landen mag bij tankstations zelfs cognac en whisky worden verkocht”, zegt Klok. „ Zie dit als een symboolactie. Er was een boete nodig een proces uit te lokken. Toen de boete binnen was, is het bier direct weer uit de schappen gehaald.”