AZ wint in eigen huis van FC Utrecht: 2-0

AZ won vanavond thuis in het AFAS stadion met 2-0 van FC Utrecht. Rasmus Elm en Johann Berg Gudmundsson scoorden voor AZ. De koploper uit Alkmaar heeft nu 34 punten uit dertien duels. Utrecht blijft steken op de elfde stek met zestien punten.

AZ zette Utrecht direct onder druk, maar de eerste grote kansen waren voor de bezoekers. Leon de Kogel stuitte op Esteban na een misser van Nick Viergever en Daan Bovenberg haalde niet het maximale uit een tegenaanval. Kansen voor AZ bleven aanvankelijk uit, ondanks knappe acties van Brett Holman en Adam Maher.

Tien minuten voor rust leek Jozy Altidore vrij door te kunnen richting het doel van Utrecht, maar hij legde af op Holman. De Australiër zag zijn schot gepareerd worden door doelman Rob van Dijk. Altidore liet zelf ook een kans onbenut, voordat Holman dicht bij was met een schot tegen de buitenkant van de paal.

In de tweede helft bleef AZ de bovenliggende partij, maar Van Dijk werd weinig op de proef gesteld. Een vrije trap van Rasmus Elm op een gevaarlijke positie ging over. Elm kreeg in de 67e minuut evenwel een herkansing en nu krulde hij de bal wel in het doel. Kort na de openingstreffer zag Maher een schot overgaan.

Holman zag op zijn beurt een poging net gekeerd na een voorzet van Roy Beerens. In de slotfase besliste de thuisploeg het duel. Berg Gudmundsson trof een minuut voor tijd doel met een harde pegel. Bij Utrecht werden de geblesseerde Jacob Mulenga en de geschorste Nana Asare te veel gemist in de voorhoede om iets terug te doen.

    • Hans Klis