A.u.b. geen cliché zonsondergang

BackPicture biedt de mogelijkheid iets terug te doen voor het land waar je gereisd hebt.

Door een tentoonstelling en veiling van je foto’s.

Backpackersfoto’s, wie kent ze niet? Ook jouw Facebook stroomt waarschijnlijk regelmatig vol met de bekende kiekjes van de derde wereld gezien door backpackers: kindjes met hertenogen, ongerepte stranden en authentieke marktjes. Maar wil je die typische je-had-erbij-moeten-zijn-foto’s ook in een galerie zien of boven je bank hangen? Jazeker, stellen adviseur stedelijke ontwikkeling Nikkie Sicking (25) en student business studies Sanne Snieder (26). De vriendinnen zijn de drijvende kracht achter BackPicture: een stichting die eens in het half jaar een expositie annex veiling van backpackers-foto’s houdt voor een goed doel.

Aanstaande zondag is het voor de tweede keer zover. In de Groene Bocht in Amsterdam kun je op 23 foto’s uit India bieden én accessoires van gerecycled materiaal kopen, die aansluiten op het thema van deze editie: ‘Waardevol Waste’. Er zijn dit keer namelijk foto’s te zien van vier economiestudenten die in Kerala (India) onderzoek deden naar hoe de bevolking daar verstandiger met afval kan omgaan. Met de opbrengsten van zondag kan een stichting ter plaatse hun plannen voor betere afvalwerking uitvoeren.

Wat onderscheidt de foto’s die jullie exposeren van het doorsnee backpackersalbum?

Sanne: „We maken een serieuze selectie, waardoor de expositie echt een verhaal vertelt. Zelf zijn we daar nu nog niet helemaal volleerd in, daarom krijgen we hulp van freelance fotoredacteur Lotti Pronk. Zij geeft ons bijvoorbeeld uitleg over de compositie van een foto.”

Nikkie: „Een foto moet volgens mij ofwel interessante vragen oproepen, of juist in één klap iets vertellen.”

S: „Alleen de mooiste foto’s komen erdoor. Maar we pretenderen niet dat het een kunstexpositie is; het blijven amateurbeelden, want die willen we juist een podium bieden. Wel hopen we steeds professioneler te worden in het selecteren en zo steeds betere exposities te maken.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor BackPicture?

N: „We waren via onze studievereniging met een groep op reis in India om onderzoek te doen. Eén straatje in Jaipur was zo overweldigend; we voelden ons net figuranten op een filmset en liepen als een gek te fotograferen. ‘Dit zijn zulke gave beelden’, riep ik, ‘daar moeten we iets mee doen!’ En toen kwamen we samen op het idee om de foto’s van onze groep te veilen op een expositie, voor een goed doel in India.”

S: „Dat straatje was voor ons een andere wereld. Iedereen hing zo’n beetje op straat: de koeien, de kinderen, de oma’s. En er waren geen deuren of puien, dus je kon overal naar binnen kijken.”

N: „Bij de kapper bijvoorbeeld, waar het hele dorp zijn baard kwam laten scheren.”

S: „Ik had al eerder zitten denken dat je als backpacker terugkomt met zo veel indrukken, maar dat je dan alleen maar toeschouwer bent geweest. Je doet niet echt iets voor het land dat je bezoekt, terwijl je wel iets wegneemt door die hele collectie foto’s die je maakt. Via BackPicture kun je iets teruggeven aan het land waar je hebt gereisd.”

N: „Even nadat we het idee hadden gekregen zaten we in het vliegtuig naar Chennai, ook in India. In zo’n vliegtuigtijdschrift lazen we over de Nalandaway Foundation, die kansarme kinderen in India helpt via kunstprojecten. We zijn toen meteen bij ze langsgegaan en hebben besloten onze fotoveiling voor deze stichting te houden. Nu hebben we nog steeds contact met ze. We willen graag bijhouden wat er met het geld gebeurt.”

De eerste veiling had een opbrengst van bijna 3.000 euro. Wie koopt de foto’s?

S: „Ja, dat was eigenlijk het enige waar we ons echt druk om maakten: gaan de foto’s wel verkopen? En voor hoeveel? We hadden laag ingezet, vanaf de kostprijs van 15 euro. Maar naarmate de veiling vorderde, kwam de sfeer er goed in en liepen mensen tegen elkaar op te bieden. Uiteindelijk ging de laatste foto voor 90 euro weg, maar de gemiddelde prijs lag op 35, 40 euro. De kopers waren nu nog vooral vrienden en kennissen, maar daar kunnen we niet uit blijven putten. Gelukkig krijgen we steeds meer publiciteit. Eén bezoeker van de vorige expositie, haast de enige die we níét kenden, had over ons in de krant gelezen. En die kocht meteen drie foto’s.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met BackPicture?

N: „We willen sowieso doorgaan met eens in het half jaar een expositie te houden. Maar we denken ook na over een online versie van BackPicture. Mensen kunnen dan hun foto’s uploaden, wij selecteren eruit en houden een online veiling.”

S: „En voor de volgende keer lijkt het me leuk een ander land dan India te belichten. Het onderwerp van de komende expositie kwam toevallig op ons pad; Stijn Bartelink, de jongen die het onderzoek naar afvalverwerking in India deed, is een bekende van ons en kwam zelf met een idee. Maar iedereen kan ons benaderen met foto’s.”

N: „Het fijne van Stijn was dat hij met een heel verhaal kwam: we willen foto’s exposeren, we hebben een idee over een thema en we weten een bijpassende stichting waar de opbrengst heen mag. Ik bedoel, het is ook leuk als iemand gewoon zegt ‘ik heb hele goeie foto’s en daar wil ik iets mee’; dan kun je daar samen verder over brainstormen. Maar het is helemáál mooi als iemand er al wat beter over heeft nagedacht.”

S: „Eigenlijk is dat ook wat we hopen te bereiken. Dat mensen die met BackPicture kennismaken en vervolgens gaan reizen denken: ‘ik hoef niet alleen maar foto’s te maken, ik kan dat ook doen met een idee’. En dat ze misschien zelfs al op zoek gaan naar een lokale stichting die ze willen steunen.”

Iedere backpacker mag jullie voor de volgende expositie dus foto’s sturen?

S: „Ja, heel graag. Je moet de hoeveelheid foto’s die je stuurt natuurlijk wel een beetje beperken. En de clichés vermijden. Dus geen ondergaande zon a.u.b.!”

Expo/veiling

BackPicture, Waardevol Waste

Zondag 27 nov., 13.30-18.00u, Groene Bocht, Amsterdam. backpicture.nl. Zelf foto’s insturen kan via info@backpicture.nl.

    • Cecile Elffers