‘Artsen te terughoudend rond schietpartij Alphen’

Doordat ziekenhuizen nauwelijks informatie verschaften over slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, werd burgemeester Bas Eenhoorn destijds belemmerd in het uitvoeren van zijn taken. De burgemeester had die informatie echter nodig voor een goede crisiscommunicatie.

Ook het Openbaar Ministerie werd door de houding van de artsen gehinderd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat vandaag is gepresenteerd. De inspectie onderzocht het optreden van de hulpdiensten, de gemeente en het Openbaar Ministerie op hun eigen verzoek, meldt persbureau Novum.

Veelal goed werk verricht, maar aantal zaken liepen niet lekker

Uit het onderzoek blijkt dat er veelal goed werk is verricht. Zo traden de politie en ambulancediensten snel, doeltreffend en professioneel op. Toch liep een aantal zaken volgens de inspectie niet helemaal lekker, zoals de communicatie over slachtoffers door ziekenhuizen. Artsen weigerden informatie te geven op basis van hun beroepsgeheim. “Hierdoor kon slechts met de grootste moeite worden vastgesteld dat in een ziekenhuis een van de gewonde slachtoffers was overleden”, zei hoofd van de inspectie Gertjan Bos vrijdag bij de presentatie.

De inspectie constateerde rond het koninginnedagdrama in 2009 ook al dat er op dit punt problemen zijn. De inspectie vindt daarom dat er snel landelijke afspraken over de uitwisseling van dit soort informatie moeten worden gemaakt.

Psychosociale hulpverlening kwam niet op tijd op gang

Het onderzoek wijst verder uit dat de psychosociale hulpverlening direct na het incident niet op tijd tot stand kwam. Politie, gemeente en derden werden gedwongen de opvang van slachtoffers op zich te nemen doordat de psychosociale hulpverleners grotendeels door mensen buiten de crisisorganisatie werden aangestuurd. Hierover moeten ook betere afspraken worden gemaakt, aldus de inspectie.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april begon de 24-jarige Tristan van de V. rond het middaguur op het winkelend publiek te schieten. Hierbij kwamen inclusief de dader zeven mensen om. Zestien mensen raakten gewond door kogels, en diverse anderen liepen verwondingen op tijdens het vluchten en door rondvliegend glas.

    • Pim van den Dool