Arabische Liga dreigt Syrië met sancties

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben gisteren op een bijeenkomst in Kairo gedreigd met sancties tegen het regime van de Syrische president Assad, als dat niet binnen 24 uur een waarnemersmissie van de Liga zou toelaten tot Syrië. De deadline die de Liga had gesteld, verliep rond het middaguur, Nederlandse tijd. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk wat de reactie van Syrië was op het ultimatum.

De Arabische Liga wil dat er zo’n vijfhonderd waarnemers worden toegelaten tot Syrië, waar al ruim acht maanden een opstand tegen het regime van Assad aan de gang is. De opstand is inmiddels uitgegroeid tot een burgeroorlog. Het Syrische regime heeft hard ingegrepen tegen de betogers. Naar schatting zijn tot nu toe 3.500 mensen omgekomen.

Op 2 november stemde Assad in met een initiatief van de Liga om het geweld tegen de betogers te staken, alsmede met de komst van Liga-waarnemers om toe te zien op de naleving van het vredesplan. Maar het geweld is sindsdien doorgegaan. Ook gisteren vielen er weer doden, 47 volgens oppositieleden.

Als Assad de waarnemers niet toelaat, zal de Arabische Liga morgen samenkomen om te besluiten welke sancties precies worden genomen. Gedacht wordt onder meer aan het stopzetten van vluchten naar Syrië en het bevriezen van tegoeden.

Woensdag pleitte de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, voor het instellen van humanitaire corridors in Syrië. Niet eerder sinds het begin van de gewelddadigheden in Syrië sprak een groot westers land zich uit voor zulke vergaande bemoeienis van de internationale gemeenschap. (Reuters)