Advocaat terreurverdachte Sabir K. vecht uitlevering aan VS aan

De advocaat van de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. is bij de Hoge Raad in hoger beroep gegaan om de uitlevering van zijn cliënt aan de Verenigde Staten aan te vechten.

De Verenigde Staten beschuldigen de 24-jarige K. ervan dat hij met leden van terreurorganisatie Al-Qaeda heeft samengewerkt in de strijd tegen Amerikaanse militairen in Afghanistan. Die plannen bestonden onder meer uit het ombrengen van Amerikaanse militairen.

K. werd eind april op Schiphol opgepakt, nadat de Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet. Bij zijn aankomst in Nederland werd hij gearresteerd. Sindsdien bevindt hij zich in een streng beveiligde gevangenis in Rotterdam.

De zaak van K. kwam een kleine twee weken geleden in het nieuws, toen Seebregts meldde dat zijn cliënt gemarteld is toen hij gevangenzat in Pakistan. K. zou meerdere schijnexecuties hebben ondergaan. Ook werd hij volgens de raadsman geslagen en langdurig in een ongemakkelijke houding gedwongen met handboeien om en een zak over zijn hoofd.

De Nederlandse autoriteiten zouden op de hoogte zijn geweest van de martelingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat. Volgens het departement waren er geen aanwijzingen dat K. werd gemarteld.

    • Dirk Wijnand de Jong