Zijlstra laat prijs van e-book aan de markt

Er komt geen vaste boekenprijs voor digitale boeken. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) de Tweede Kamer gisteren in een brief laten weten. Volgens Zijlstra dreigt een vaste prijs de doorbraak van het e-book te vertragen. Bovendien is het juridisch lastig om het e-book te onderscheiden van andere digitale producten.

E-books hebben in Nederland een marktaandeel van ongeveer één procent, een laag percentage dat algemeen wordt geweten aan de hoge prijs van e-books. Die kosten doorgaans tachtig procent van de prijs voor een papieren boek.

Uitgever Lex Jansen van De Arbeiderspers had graag een vaste boekenprijs voor e-books gezien, zoals die ook in Frankrijk bestaat. „Uiteindelijk is het dezelfde inhoud, anders verpakt. Dan is het gek dat er ineens andere regels gelden. Er dreigt oneerlijke concurrentie.” Hij vreest dat door de ‘vrije’ prijs van elektronische boeken de vaste boekenprijs onder druk komt te staan. „Terwijl wij die essentieel achten voor de culturele identiteit van Nederland en een breed aanbod aan boeken.”

Martijn Griffioen van uitgeverij Dutch Media is juist blij met het besluit van de staatssecretaris. „De hoge prijs van e-books dreigt een grote illegale markt te creëren. Dat moeten we zien te voorkomen.” Hij ziet de prijs van elektronische boeken geleidelijk dalen. „Wij onderzoeken met kortingsacties wat consumenten willen betalen.”

Erik Rigters van webwinkel ebook.nl is niet verbaasd over Zijlstra’s brief: „Het ligt niet voor de hand dat deze regering hier regels voor zou maken. Uiteindelijk gaat het erom hoe zwaar je het culturele belang van de vaste boekenprijs weegt en in hoeverre je gelooft in het nut ervan.” Rigters ziet de juridische problemen waar Zijlstra op doelt. „Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen een e-book waar een spel aan is toegevoegd en een game waar een tekst aan hangt.” Zeker is volgens Rigters dat e-books in Nederland „veel te duur” zijn, al vraagt hij zich af of dat door de vaste boekenprijs komt. „Een prijs van 15 euro is in de ogen van veel lezers simpelweg te hoog.”