Werkloosheid ondanks recessie minder hard gestegen dan verwacht

Ondanks de recessie waarmee Nederland in 2009 kampte, is de werkloosheid minder hard gestegen dan verwacht. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt dat vooral doordat bedrijven zich in die periode bezighielden met het “hamsteren van arbeid”.

De Nederlandse economie kromp in dat jaar met 3,5 procent, volgens het CPB “ongekend”. Maar de werkloosheid in diezelfde periode, van dal tot piek, liep slechts op met 1,6 procentpunt tot een totaal van 4,6 procent. Verwacht werd dat 7 procent van de beroepsbevolking zonder werk kwam te zitten.

Veel bedrijven blijken in tijden van de recessie geen risico genomen te hebben en hebben personeel dicht bij zich gehouden, mede doordat geschikt personeel lastig te vinden is.

    • Dirk Wijnand de Jong