Wellink: crisis komt voort uit mismanagement overheden

Nout Wellink. Foto NRC / Roel Rozenburg

De huidige economische crisis “komt voort uit het mismanagement van overheden”. Dat zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank in een geactualiseerde versie van het boek Wellink aan het woord.

De geactualiseerde van het boek, geschreven door NRC Handelsblad-journalist Roel Janssen, is vandaag uitgekomen. Het is de eerste keer dat Wellink zich sinds zijn vertrek bij centrale bank uitlaat over de Europese crisis.

Wellink uit stevige kritiek op premier Mark Rutte (VVD) en minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA). De bewindslieden zeiden dat landen die zich niet aan de Europese regels houden in het uiterste geval uit de euro moeten kunnen worden gegooid.

Wellink in het boek:

“Gezien de binnenlandse politieke verhoudingen begrijp ik dit verbale geweld van Rutte en De Jager wel, maar het heeft de oplossing van de problemen verder weg gebracht en de kosten voor de belastingbetaler verhoogd. Ze hebben een verkapte oproep tot een bankrun in Griekenland gedaan.”

Hij vindt dat er een tweede verdrag van Maastricht moet komen. In dit verdrag van 1992 werd onder andere bepaald dat er een Economische en Monetaire Unie (EMU) zou worden gevormd met een gemeenschappelijke munteenheid, de euro.

Maastricht II moet de gaten in het eerste verdrag dichten – waaronder de controle over de overheidsfinanciën. De herziening moet, volgens Wellink, vooraf worden gegaan door een nieuw rapport Delors. In 1989 gaf het rapport van de toenmalige president van de Europese Commissie, Jacques Delors, de aanzet tot de vorming van de monetaire unie.

    • David Haakman