Weer twee goals Van Persie

Met dank aan Robin van Persie heeft Arsenal zich gisteravond geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. De Nederlandse spits maakte beide treffers tegen Borussia Dortmund: 2-1. De Duitse ploeg strijdt met Olympique Marseille en Olympiakos Pireaus om de tweede plaats in groep F.

Dortmund kreeg binnen een half uur twee tegenslagen te verwerken. Götze en Bender moesten zich met blessures laten vervangen. In de tweede helft scoorde Van Persie eerst met een kopbal na een knappe actie van Song. Zes minuten voor tijd stond Van Persie weer op de goede plaats nadat Vermaelen de bal slim had doorgekopt.

Voor Van Persie was het de twaalfde treffer in zijn laatste acht wedstrijden voor Arsenal. Hij heeft in de Premier League dit seizoen al dertien keer gescoord. Dit kalenderjaar maakte hij in totaal 33 doelpunten voor zijn club. Van Persie heeft nog ruim een maand – in Engeland wordt tijdens de feestdagen door gevoetbald – om het record van Alan Shearer uit 1994 te verbeteren. De voormalige spits van Blackburn Rovers en Newcastle scoorde in 1994 in totaal 36 keer.

Marseille verzuimde zich al te plaatsen voor de achtste finales. De Franse ploeg verloor in de slotfase thuis met 1-0 van Olympiakos. Marseille, tweede met zeven punten, gaat op bezoek bij Dortmund dat vier punten heeft. De Duitse ploeg moet met vier goals verschil winnen en is dan nog afhankelijk van het resultaat bij Olympiakos-Arsenal. De Grieken hebben zes punten.

Bayer Leverkusen plaatste zich in groep E dankzij een 2-1 thuiszege op Chelsea voor de achtste finales. Friedrich zorgde in blessuretijd voor de Duitse zege. Drogba had Chelsea op voorsprong gezet. Na de gelijkmaker van Derdiyok keerden de kansen.

Chelsea wacht nu over twee weken een beslissend thuisduel tegen Valencia, dat evenveel punten maar een betere doelsaldo heeft. De Spaanse ploeg heeft aan een 1-1 gelijkspel genoeg – het eerste duel in Spanje was ook in die stand geëindigd. Valencia schroefde het doelsaldo op door een 7-0 thuiszege op Genk. De club van trainer Mario Been verloor eerder met 5-0 bij Chelsea.

In groep G strijden Zenit en Porto om de tweede plaats. Porto won in Oekraïne met 2-0 van Shakhtar Donetsk. Porto moet thuis winnen van Zenit, anders gaan de Russen door.

AC Milan-FC Barcelona (2-3)