VVD'ers tevreden, behalve over de PVV

De VVD maakt zich zorgen over de groeiende invloed van de PVV en de SGP op het kabinetsbeleid. VVD-bestuurders willen in een eventueel volgend kabinet liever met D66 samenwerken dan met de huidige gedoogpartner PVV. En bijna de helft van de VVD’ers vindt dat de eigen partij zich meer zou moeten onderscheiden van de PVV van Geert Wilders.

Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een enquête die onderzoeksbureau OverheidInNederland.nl en NRC Handelsblad hebben gehouden onder bijna tweeduizend VVD-bestuurders, aan de vooravond van het VVD-congres van komende zaterdag. Uit de enquête blijkt ook dat de meeste VVD-bestuurders Mark Rutte de beste VVD-bewindspersoon vinden.

Over enkele onderwerpen die op dit moment gevoelig liggen in Den Haag zijn de VVD’ers verdeeld. Vooral over het stemgedrag van de Tweede Kamerfractie rond het gedogen van weigerambtenaren en de zondagsrust zijn de bestuurders kritisch.

Bij de steun aan premier Rutte steekt de waardering voor de overige bewindspersonen magertjes af. Slechts 4 procent vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de beste. En 32 procent vindt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de slechtste VVD-bewindspersoon. Fractieleider Stef Blok is in de Tweede Kamer niet zichtbaar genoeg, vindt 21 procent.

Rutte is top: pagina 4 en 5 Rosenthal: wij zijn niet naar binnen gekeerd: pagina 6