Vooroorlogs huis Anne Frank tijdelijk open voor publiek

De familie Frank woonde meer dan acht jaar aan het Merwedeplein in Amsterdam.

Het huis waar Anne Frank en haar familie woonden voordat zij onderdoken in het Achterhuis is op 10 december open voor publiek. Maximaal driehonderd belangstellenden krijgen die dag de kans de woning van binnen te zien.

De familie Frank woonde meer dan acht jaar op Merwedeplein 37, 2 hoog in Amsterdam-Zuid: van december 1933 tot juli 1942. Anne Frank begon haar dagboek op dat adres. Ze was toen 13.

Op het enige filmfragment dat van Anne Frank bestaat is Anne gedurende zeven seconden te zien in een open venster aan het Merwedeplein:

In 2004 kocht Ymere het huis om het te restaureren in de stijl van de jaren dertig. Het pand wordt nu verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en wordt gebruikt om buitenlandse schrijvers, die niet vrij kunnen werken in eigen land, onderdak te bieden.


Grotere kaart weergeven

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Anne Frank Stichting hebben aan het project bijgedragen. Ze hielpen bij de inrichting van het huis met oorspronkelijk en nagemaakt huisraad van de Franks. Lees hier meer over de mogelijkheden om de oude woning van de familie Frank te bezoeken.

Bekijk een uitgebreide reportage van TweeVandaag over Anne Franks ‘andere huis’ van een paar jaar geleden:

sitestat

Bekijk hier oude beelden van het Merwedeplein en vergelijk die met foto’s van hoe het plein er nu uit ziet.

    • David Haakman