Uitgelicht

Film

Collateral (Michael Mann, 2004, VS). Zesde speelfilm van de regisseur die zich pleegt te concentreren op de sociale en psychologische gevolgen van mensen die geobsedeerd met hun vak bezig zijn. In Collateral worden een taxichauffeur (Jamie Foxx) en een huurmoordenaar (Tom Cruise) tegen wil en dank voor één nacht elkaars reisgenoten. Cruise speelt de onberispelijk geklede, zwijgzame hitman. Zijn grijze haarspoeling kleurt perfect bij zijn pak en de dure zonnebril is altijd binnen handbereik. Mann is een echte stadsfilmer. Los Angeles zag er zelden zo aantrekkelijk uit, zelfs de achterbuurten. Ook met Mark Ruffalo.RTL7, 20.30-22.45u.

What a Girl Wants (Dennie Gordon, 2003, VS). Amerikaanse tiener Amanda Bynes smacht naar een ontmoeting met haar vader, een Britse politicus (Colin Firth). Meisjespulp van hoog niveau komt uit de koker van de maaksters van tv- series Ally McBeal en Sex and the City. Net5, 20.30-22.45u.

Gray Matters (Sue Kramer, 2006, VS). Regiedebuut van scenariste Kramer is niet bijster geloofwaardige romantische komedie over een broer (Tom Cavanagh) en een zus (Heather Graham) die een getrouwd stel lijken en dan beiden vallen voor dezelfde vrouw (Bridget Moynahan). RTL8, 20.30-22.20u.

The Midnight Meat Train (Ryûhei Kitamura, 2008, VS). Horrorfans komen ruimschoots aan hun trekken met dit verhaal over mysterieus mystieke slager die met vleeshamer huishoudt in de New Yorkse metro. Oogbollen ploppen, botten breken en ook op van dat onschuldig ogende zwarte nepbloed is niet bespaard. Maar het kan allemaal veel goorder en geraffineerder.RTL7, 22.45-00.30u.

Informatief

Entertainment Experience. Start van een filmproject met Paul Verhoeven, Martin Koolhoven, filmcomponist Fons Merkies, scriptschrijvers Kim van Kooten en Robert Alberdingk Thijm, casting directors Hans Kemna en Janusz Gosschalk en game-expert Reinout te Brake. Zij beoordelen de door publiek opgestuurde filmpjes en muziek op geschiktheid voor een door Paul Verhoeven te regisseren korte film van uiteindelijk een half uur. De première van de eerste minuten van die film is vanavond te zien. De reguliere uitzendingen van Entertainment Experience zijn elke maandag tot en met donderdag om 18.00u. De presentatie is in handen van Tim Haars.Veronica, 22.15-23.25u.

Oprah Winfrey Show Finale. In de 4.561ste en laatste aflevering van haar show neemt Oprah Winfrey vanavond ook in dit land afscheid van het praatprogramma waarin ze vijfentwintig jaar lang Amerikaanse tv-taboes doorbrak. Ze was de eerste die met homoseksuelen over hun geaardheid sprak en spoorde mensen aan om aan zichzelf te werken in Tuesdays with Dr. Phil (die prompt een eigen show kreeg). In haar Book Club brak ze een lans voor zowel klassiekers als voor onbekende boeken – die dan bestsellers werden. In deze laatste show haalt ze herinneringen op, bedankt een aantal mensen en staat op de valreep nog één keer in het licht, met de armen gespreid als om door dit laatste moment doordrenkt te worden. In het allerlaatste shot, na de aftiteling, loopt Oprah, haar cocker spaniel Sadie onder de arm geklemd, definitief het beeld uit. RTL4, 22.30-23.45u.

Parradox. Documentaire van In-Soo Radstake over filmmaker Pim de la Parra, vooral bekend van films uit de jaren zestig en zeventig als Blue Movie (1971), Frank en Eva (1973) en de Surinaamse klassieker Wan Pipel (1976, morgen op tv). Nadat Wan Pipel een financiële flop bleek, verhuisde De la Parra naar Aruba. Sinds 1996 woont hij in Suriname. In deze film zien en horen we, behalve De la Parra zelf, ook acteurs, regisseurs en vrienden over hun band met de cineast.Ned.2, 22.55-23.50u.

Radio

De avonden: Wintertuin. Verslag vanuit Doornroosje in Nijmegen van de openingsavond van het festival waar dit jaar schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers de verschillende mogelijkheden onderzoeken om betrokkenheid te tonen. Jeroen van Kan begint met de vraag aan Kees van Kooten hoe geëngageerd hij is. Om 21.30u Poetracks #7, waarin Lenny Kuhr, Janne Schra, Blaudzun, Roy Santiago en GardenFest ieder hun lied laten horen met de tekst van Neeltje Maria Mins gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten; om 22.02 geeft Joris van Casteren een masterclass literaire non-fictie; om 22.30u beeldend kunstenaar Jonas Staal, over de verhouding tussen kunst, politiek en ideologie in zijn werk. Tot slot na 23.02u een optreden van Nijmegens stadsdichter Dennis Gaens met rapper Macronizm. Radio 6, 21.02-23.00u.

Nachtconcert: Bach. Het Freiburger Barockorchester o.l.v. AnneKatharina Schreiber, met Christina Landshamer, sopraan, in Orkestsuite nr 3, Cantate 204 ‘Ich bin in mir vergnügt’, Klavecimbelconcert BWV1056 (gereconstrueerd voor viool) en Cantate 51 ‘Jauchzet Gott in allen Landen’. Radio 4, 01.02-02.30u.