Tragedies om van te smullen

Moordverhalen: De bijlmoordenNed. 1, 20.30-21.55 uur

De advocaat is degene die het durft te zeggen: dit is een gruwelijke tragedie én een verhaal om van te smullen. Een 63-jarige ex-stewardess te Badhoevedorp sloeg in 2008 in een vlaag van verstandsverbijstering haar man en dochter dood met de botte kant van een bijl. De dubbele bijlmoord lijkt volkomen onverwacht. Nette mensen, een warm gezin, geen motief, de dader bekent meteen en volledig, maar weet ook niet waarom.

‘Moordverhalen: De bijlmoorden’; dat we niet bij SBS zitten, zie je aan de rust en zorgvuldigheid waarmee een vriend, vriendin en nicht van de vrouw worden geïnterviewd. Ook weer nette mensen, aandacht voor hun kille, opgeruimde huizen. Dit is de eerste aflevering een serie over moord van Michiel van Erp.

Het onbegrijpelijke blijft onbegrijpelijk, maar Van Erp dient wel zorgvuldig wat hints op: de overleden zoon van 17, man raakt baan als piloot kwijt, man slaat, vrouw in depressie, mogelijk verkeerde medicatie: drie pilletjes antidepressivum maakten misschien een fatale combinatie met eerdere lichte hersenbeschadiging of een bipolaire stoornis.

Vooral de vriendin is een tref. Blonde dame, verkreukeld mondje. Zij vertelt het beste en het meeste. En ze heeft zelf ook wat engs en treurigs. Verborgen leed achter de taxushaag.

Jammer van de spannende muziek en de extreme close-ups van vallende druppeltjes bloed. Dat is een beetje te veel SBS en te weinig Van Erp.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken