theater

De Zangeres zonder Naam

Sentiment en spot houden elkaar mooi in evenwicht in deze musical over de in 1998 gestorven Zangeres zonder Naam. Het fictieve verhaal over een meisje van nu dat zich tijdens een tv-talentenjacht spiegelt aan de Zangeres, brengt een caleidoscopische aaneenschakeling van compacte scènetjes op gang waarin leven en werken van de kitschkoningin speels worden verbeeld. Met een formidabele hoofdrol van Ellen Pieters, die de hele avond statisch op een podiumpje staat, maar door haar genuanceerde spel (en zang!) de aandacht voortdurend op zich gericht houdt. Ook voor wie vroeger nooit zo’n fanatieke fan van de Zangeres was.

www.degraafencornelissen.nl

Man of Moods

Een man ontwaakt na twee dagen hevig drinken uit zijn roes. Hij ontdekt dat de hele wereld is veranderd. Zijn herinneringen zijn onbetrouwbaar. Dit is Sammy, de hoofdpersoon uit de roman How late it was, how late van de Schotse auteur James Kelman. In 1994 ontving Kelman voor zijn roman de Booker Prize. In de regie van Mirjam Koen bij het Onafhankelijk Toneel vertolkt Bert Luppes een grimmige, verbeten hoofdrol van een man die volkomen verdwaasd is. De muzikanten van The Sadists begeleiden de voorstelling. De balans tussen muziek en het toneelverhaal is niet altijd even duidelijk of sterk, maar de sfeer van Man of Moods is indringend. Prachtig is de titelsong, gecomponeerd en gezongen door Erik van der Horst over deze ‘man van stemmingen’. De popliefhebber komt meer moois tegen: ZZ-Top, The Ramones en Nick Lowe met het toepasselijke nummer The Beast In Me.

www.ot-rotterdam.nl

Midzomernachtdroom

Theu Boermans regisseert zijn debuut bij het Nationale Toneel nadrukkelijk op de lach, en zegeviert groots: Midzomernachtdroom is ruim twee uur lang hilarisch, van het type tranen van het lachen. Ondanks de vele seksuele toespelingen is de voorstelling wel vet, maar niet plat. Dat is te danken aan het knappe, gelaagde spel van veel van de acteurs, met name Antoinette Jelgersma als de vreemde, nukkige Puck en Pierre Bokma als de hartveroverende sukkel Bok: type grote woorden, klein hartje. Boermans’ Midzomernachtdroom is een frisse spektakelvoorstelling die drijft op de humor en sensationele effecten. Het is lang wachten op de diepgang, maar als die komt, is het meteen een ijzingwekkende kentering, en vloeien ook echte tranen.

www.nationaletoneel.nl

Bang

Het muziektheaterensemble De Veenfabriek uit Leiden brengt een voorstelling op teksten van dichter Arjen Duinker en toneelschrijvers Gerardjan Rijnders en Rob de Graaf. De titel Bang slaat op ons, toeschouwers: wij zijn mensen om bang van te worden met ons materialistische egoïsme. Dichter Duinker maakt mooie, strakke zinnen, zoals „Het verhuizen van feiten is levensgevaarlijk.” Actrice Jacobien Elffers speelt in Duinkers tekst een reeks komische typetjes.

www.veenfabriek.nl