Syrië bereid observatieteam toe te laten

Syriche betogers marcheren door de straten van Kafranbel, nabij Adlb, vorige week vrijdag. Foto Reuters

Syrië heeft ingestemd met een plan van de Arabische Liga om een observatieteam toe te laten met als doel de onlusten in het land te onderzoeken. Dat is duidelijk geworden tijdens een bijeenkomst van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo, meldt persbureau Reuters.

Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari heeft “Syrië volledig ingestemd met het protocol”. De bijeenkomst, die naar een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad was verplaatst omdat het hoofdkantoor van de Liga aan het door demonstranten bevolkte Tahrir-plein ligt, was in het leven geroepen om de situatie in Syrië te bespreken en mogelijke sancties te overwegen. Syrië is al acht maanden het toneel van grootschalig geweld tegen burgers door toedoen van het leger van president Bashar al-Assad.

Minister Zebari laat weten dat het protocol ondertekend zal worden door de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. Daarnaast verzekerde hij dat alle Arabische ministers eensgezind waren over de noodzaak om het geweld in Syrië te stoppen. Eerder gingen de Arabische landen over tot de schorsing van Syrië als lid van de Arabische Liga.

    • Dirk Wijnand de Jong