Spullen van schaatsers weer terug

Nederlandse schaatsers dachten dat hun materiaal was gestolen.

Opluchting bij de Nederlandse schaatsers, gisteren in de hoofdstad Astana in Kazachstan. Renate Groenewold, coach van de nieuwe vrouwenploeg Op=Op, twitterde: „Jawel hoor! Hij is gearriveerd!” Een paar minuten later volgde als bewijs een foto van een vrachtauto met schaatspullen. Lang verkeerden de schaatsers in onzekerheid over het lot van hun spullen.

Maandag, na de eerste wereldbekerwedstrijd in het Russische Tsjeljabinsk, waren ze in de charter van de internationale schaatsunie (ISU) gestapt op weg naar Astana, waar morgen de volgende wereldbekerwedstrijd begint.

Omdat niet alle bagage mee kon in het vliegtuig, werd een vrachtwagen gehuurd. Schaatsen, schaatspakken, slijptafels, fietsen, rollerbanken en sportvoeding gingen volgens Groenewold mee in de vrachtauto. De schaatsers vernamen twee dagen lang taal noch teken van de vrachtwagen. Gevreesd werd dat de spullen gestolen waren. „Kan iemand alvast kijken op de Russische marktplaats.ru of marktplaats.kz”, twitterde Groenewold. Vadim Sajoetin, bondscoach van Kazachstan, kon de Nederlanders als eerste gerust stellen. De vrachtauto had een zware reis gehad van 1.300 kilometer dwars door de Russische Oeral en over de steppe van Kazachstan, met temperaturen rond twintig graden onder nul. „Truck wil be here in 40 minutes.” (NRC)