Na elf jaar weer alcohol te koop bij benzinepomp, voor even dan

In een poging een uitspraak te ontlokken aan de Europese rechter verkopen vijf tankstations vanaf vandaag weer alcoholische dranken. Sinds 2000 is dat in Nederland verboden, maar in bijvoorbeeld wegrestaurants en pompen in omringende landen niet.

De initiatiefnemende pomp Ewout Klok in Hoogeveen spreekt dan ook van “symboolwetgeving”. Hij stelt dat de benzinestations als enige branche de dupe is en beroept zich dan ook op rechtsongelijkheid. “In omringende landen worden zelfs sterke dranken zoals cognac en whisky verkocht.”

Klok is voorzitter van de belangenorganisatie BETA, waarbij 1.200 stations zijn aangesloten, en kondigde in oktober de actie aan. Volgens de NOS wachten de pompen op de eerste bekeuring en stoppen dan direct met de verkoop. Dan kan namelijk het proefproces bij de rechtbank in gang worden gezet. De handhaving van het verbod op de verkoop ligt in handen van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.


Update 15.34 uur:
De vijf tankstations die vanochtend begonnen met de verkoop van bier zijn daar weer mee gestopt nadat de Voedsel en Waren Autoriteit een boete had uitgedeeld. “De bekeuring is binnen. Daar ben ik heel bij mee, want daar was het om te doen”, zegt voorzitter van branchevereniging Beta Ewout Klok.

    • Jules Seegers