Ruim 300 miljoen Chinese bloggers alarmeren leiders

China beschikt niet alleen over het grootste aantal internetgebruikers ter wereld, 500 miljoen, er zitten ook ruim 300 miljoen bloggers. Deze nieuwe getallen over de groei van internet zijn vandaag gepubliceerd door het Chinese Internet Informatie Bureau.

Volgens de directeur van deze afdeling van het propagandadepartement van de Communistische Partij van China (CPC), Qian Xiaoqian, vormt de groei van het aantal bloggers „een uitdaging zonder precedent”. De hoogste partij- en regeringsautoriteiten op het gebied van informatietechnologie zijn op het ogenblik bijeen in de centraal-Chinese stad Wuhan om zich te beraden over de vraag in hoeverre het internet en het microblogsysteem Weibo (klein blog) „bevorderd, tegengewerkt of verboden” moet worden.

Steeds duidelijker wordt dat de autoriteiten de greep op internet verliezen en dat de censuur niet bij machte is de uitdijende stroom aan microblogs te controleren en eventueel te blokkeren. Deze week werd via Weibo bekend dat zich deze maand op tien plaatsen grote stakingen hebben voorgedaan en dat de luchtvervuiling in de grote steden aan de oostkust ernstiger is dan gedacht.

„Er zijn grote voordelen, maar internet kan ook een ernstige bedreiging vormen voor de sociale stabiliteit van de samenleving en daardoor voor de economische groei” aldus Qian in een door het partijpersbureau Xinhua verspreide toespraak. Op Weibo zelf werd de snelle groei van het aantal microbloggers verwelkomd „als een van de meest positieve ontwikkelingen in China sinds de dood van Mao Zedong”, aldus Chen Xi, de oprichter van de in China verboden Democratische Partij van China, op zijn blog.

„Via internet krijgen eindelijk ook wij het recht op vrije meningsuiting en het recht om de waarheid te vernemen’’, aldus Chen die in de zuidwestelijke provincie Guizhou woont. Chen behoort tot een kleine groep bloggers en dissidenten die denken dat de groei van internet, en met name de microblogs, zal leiden tot de ondergang van de CPC.

Daar zijn de autoriteiten ook bevreesd voor, want er wordt alles aangedaan om het internet te reguleren, zodat informatie op een „ordelijke en verantwoorde wijze” (Qian Xiaoqian) wordt verspreid.