Rosenthal: wij zijn niet naar binnen gekeerd

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zegt dat Nederland niet „naar binnen gekeerd” is, maar „opkomt voor onze eigen belangen”. Daarmee reageert de minister op kritiek dat hij een buitenlandbeleid voorstaat dat het aanzien van Nederland schaadt.

Nederland „zegt waar het op staat en handelt daar ook naar”, zo zei hij vanochtend in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement. De minister kreeg daarbij felle kritiek van Kamerleden op het kabinetsbeleid.

Rosenthal ging voor het eerst uitgebreid in op die zorgen, die onlangs ook in deze krant werden geuit door in Nederland gestationeerde ambassadeurs van landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Israël. De uitingen zijn in de diplomatieke wereld veelbesproken.

Nederland „is misschien minder op consensus gericht” dan voorheen, volgens Rosenthal. Hij wees er ook op dat het kabinet vasthoudt aan een aantal principes, zoals dat internationale inspanningen erop gericht moeten zijn het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken. Als dat betekent dat Nederland daardoor bijvoorbeeld tegen een EU-mensenrechtenverklaring is, dan zal Rosenthal dat voor lief nemen, zei hij.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel had gisteren duidelijk meer moeite met de kritiek dat de Nederlandse reputatie op het spel staat door het beleid van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Over de opmerkingen van de in Nederland gestationeerde ambassadeurs zei hij: „Zij brengen een aantal jaren in Nederland door en rapporteren aan hun thuisland hoe het klimaat in Nederland is. Wat in de krant staat, zullen zij ook rapporteren aan hun regeringen in het thuisland. Dat doet mij pijn.” Vandaag vroeg Ormel de minister niet enkel te hameren op het economische belang, maar ook te denken aan de „menselijke waarden” in het buitenlandbeleid. Ormel tegen Rosenthal: „Nederland is meer dan een bakkerij, Nederland is ook een samenleving met waarden als tolerantie, vrijheid en waardigheid.”

De linkse oppositie, gevormd door D66, PvdA, GroenLinks en SP, verweet Rosenthal in stevige bewoordingen doof te zijn voor kritiek op zijn beleid. PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak: „Ik ben bang dat deze minister het echt niet ziet. Dat hij niet ziet dat onze reputatie ter discussie staat. Dat doet ons echt pijn.” En SP-Kamerlid Harry van Bommel: „Iedereen begrijpt het verkeerd: de ambassadeurs, de ambtenaren en de Tweede Kamer. Als iedereen het verkeerd begrijpt, heeft de minister een communicatieprobleem.”