Reliëf met twee strijkers

klassiekRachel Podger en Jane Rogers: Duo Sonatas van Mozart en Haydn ****

Huismuziek in de beste zin des woords is het, de duosonates die Mozart componeerde voor viool en altviool. Veel amateurs zullen de noten misschien herkennen van dappere eigen pogingen, maar weinigen zullen de sonates zo hebben gespeeld als barokvioliste Rachel Podger en altvioliste Jane Rogers. Podger laat haar viool zodanig vrij zingen dat je wordt getroffen door de welhaast operateske, dramatische zangerigheid die Mozart de viool in duoverband toevertrouwt. De volheid van een strijkkwartet benaderen Podger en Rogers natuurlijk niet, maar het blijft verbluffend te beluisteren hoeveel diepte, reliëf en expressie Mozart met twee strijkers weet te realiseren. Iets minder bekend (en ook iets minder geraffineerd in de wisselwerking tussen viool en de hier meer begeleidend opererende alt) zijn de duo’s van Michael Haydn, de jongere broer van Joseph. Voor de liefhebber van rijkere bezettingen: Podger speelt morgen met haar ensemble Brecon Baroque in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ, dan in de vioolconcerten van J.S. Bach en diens dubbelconcert voor viool en hobo.

    • Mischa Spel