Relevante bonustracks

muziek

pop The Rolling Stones: Some Girls

Het is een trend bij cd-heruitgaven om een geremasterd ‘klassiek’ album te verpakken in een dure box met overdadige extra’s. Wie niet zit te wachten op de bril van Bono (bij U2’s Achtung Baby) of bierviltjes van Dark Side Of The Moon kan meestal volstaan met de gewone (dubbel)cd. De Rolling Stones zijn meesters in het stoppen van ballast in hun cd-boxen, maar de dubbel-cd van Some Girls bevat relevante extra’s in de vorm van twaalf bonustracks die illustreren hoe productief ze omstreeks 1977 waren. Met de hete adem van de punk in hun nek gingen Jagger en Richards de uitdaging aan om te bewijzen dat ze creatief niet uitgeblust waren en dat ze een graantje mee konden pikken van de discorage. Some Girls (1978) is hun laatste volledig geslaagde album met de discohit Miss you, de countrysong Far away eyes en de rockers Respectable en Beast of burden als proeven van hun veelzijdigheid. Jagger sneert en knauwt als een zuidelijke Amerikaan die feministen tegen zich in het harnas joeg („Black girls just wanna get fucked all night…”). En het door Richards gezongen We had it all is een openbaring; een van de subtielste Stonesballades ooit.

    • Jan Vollaard