Protest tegen bezuinigingen legt Portugal plat

A woman walks through a deserted check-in area of the Portela international airport Wednesday, Nov. 23, 2011 in Lisbon. The two main Portuguese worker unions called for a general strike on Nov. 24 to protest government austerity measures after Portugal took a euro78 billion ($106 billion) bailout earlier this year. Air traffic controllers were some of the first workers to strike. (AP Photo/ Francisco Seco)
A woman walks through a deserted check-in area of the Portela international airport Wednesday, Nov. 23, 2011 in Lisbon. The two main Portuguese worker unions called for a general strike on Nov. 24 to protest government austerity measures after Portugal took a euro78 billion ($106 billion) bailout earlier this year. Air traffic controllers were some of the first workers to strike. (AP Photo/ Francisco Seco) Een vrouw wandelt langs een verlaten check-in op vluchthaven Portela. Foto AP / Francisco Seco

Grote delen van het openbare leven in Portugal liggen vandaag plat vanwege een 24-uursstaking. Uit protest tegen de strenge bezuinigingen die de regering in ruil voor noodleningen moet doorvoeren, leggen mensen uit verschillende sectoren opnieuw het werk neer.

Nu al ondervindt het openbaar vervoer en het vliegverkeer in het land grote hinder. Naar verluidt zullen ook ziekenhuismedewerkers en mensen uit de onderwijssector zich bij de staking voegen.

Portugal kreeg eerder dit jaar 78 miljard euro aan noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. In ruil daarvoor moet de regering alles uit de kast halen om de uitgaven te reduceren. Vooral sociale voorzieningen en de gezondheidszorg krijgen het zwaar te voorduren. Daarnaast zullen de belastingen verhoogd worden.

Volgens Al Jazeera zal de recessie in Portugal ernstiger worden dan in menig ander land uit de Eurozone, inclusief Griekenland.

    • Dirk Wijnand de Jong