Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Prijs van één opgeleide agent Kunduz is half miljoen’

Afghaanse agenten in opleiding in Kunduz maken zich, hier onder leiding van het Duitse leger, op voor een patrouille. Foto AP / Anja Niedringhaus

De opleiding van 189 agenten in Kunduz door Nederlandse trainers kost een half miljoen euro per man. Dit jaar kost de missie 105 miljoen, de drie jaar daarna in totaal 312 miljoen euro.

De Volkskrant schrijft dit vanochtend na inzage in cijfers van het ministerie van Defensie en de politie in het Afghaanse Kunduz. Defensie zegt dat de kosten van dit jaar ook “opstartkosten” behelzen en volgend jaar zouden deze lager moeten zijn.

Maar het ochtendblad zegt dat dit niet het geval is. In 2012 en 2013 zouden de kosten 109 miljoen per jaar zijn, in 2014 94 miljoen. Het lijkt erop dat er teveel opleiders voor het aantal agenten zijn. Er zijn genoeg Nederlandse opleiders om meer agenten te trainen en de kosten per agent te drukken, maar het Haagse mandaat is beperkt; trainers zijn werkeloos geweest en eerder naar huis gestuurd, aldus de Volkskrant.

Directeur van het instituut Clingendael, Ko Colijn, vindt de kosten per agent van een half miljoen “verbazingwekkend”. “Helaas is de regering vaag over het verwachte aantal cursisten.” Hij noemt de Nederlandse operatie ‘duur, maar niet duurder dan die van andere landen’.