President van Jemen treedt af, en nu echt

Yemeni anti-government protesters react after President Ali Abdullah Saleh signed a deal transfer power in Sanaa November 23, 2011. Saleh signed a Gulf and UN-brokered deal to hand over his powers after 33 years in office, ending months of delay that had seen protests that erupted in January degenerate into deadly unrest. AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAIS
Yemeni anti-government protesters react after President Ali Abdullah Saleh signed a deal transfer power in Sanaa November 23, 2011. Saleh signed a Gulf and UN-brokered deal to hand over his powers after 33 years in office, ending months of delay that had seen protests that erupted in January degenerate into deadly unrest. AFP PHOTO/ MOHAMMED HUWAIS AFP

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft gisteren in Saoedi-Arabië het akkoord over zijn aftreden getekend. Hij deed dat in het bijzijn van de Jemenitische oppositie en de Saoedische koning Abdullah. Het aftreden van Saleh, die sinds 1978 aan de macht is, komt na maanden van protesten tegen zijn regime. Saleh beloofde de afgelopen maanden vaak af te treden, maar besloot steeds op het laatste moment af te zien van het tekenen van het door de Arabische Golfstaten opgestelde akkoord over een vreedzame machtsoverdracht in Jemen. Door het tekenen van het akkoord wordt Saleh vrijgepleit van strafvervolging voor de misdaden die zijn regime beging. Saleh moet binnen dertig dagen de macht overdragen aan zijn vicepresident, Abed Rabbo Mansour Hadi. Vervolgens moet een nieuwe Jemenitische regering binnen negentig dagen nieuwe presidentsverkiezingen organiseren. (NRC)