President Jemen vertrekt, doden bij anti-Saleh protest in Sana'a

Aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh hebben vanochtend in Sana’a het vuur geopend op betogers die zijn berechting eisten en daarbij zeker vijf dodelijke slachtoffers gemaakt. Na maanden aarzelen ondertekende Saleh gisteravond in Riad een akkoord waarin hij beloofde de macht over te dragen aan zijn vicepresident, in ruil voor immuniteit voor vervolging wegens machtsmisbruik. Activisten die sinds begin dit jaar kamperen op het ‘Plein van de Verandering’ in de Jemenitische hoofdstad zwoeren hiermee geen genoegen te nemen.

Saleh (69), die 33 jaar aan de macht is geweest en na Ben Ali, Mubarak en Gaddafi de vierde Arabische leider is die moet opstappen, houdt de titel van president tot vervroegde presidentsverkiezingen, binnen drie maanden. Zijn vicepresident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, die al Salehs bevoegdheden overneemt, zal een coalitieregering vormen met de oppositiepartijen. Salehs familie is niet uitgesloten van een rol in het bestuur, wat veel Jemenitische analisten zorgen baart. Zijn zoon en neven commanderen elite-eenheden van het Jemenitische regeringsleger.

De buitenwereld reageerde positief op de ondertekening van het akkoord, dat door bemiddeling van de Arabische Golfstaten, de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Europese landen tot stand is gekomen. De Saoedische koning Abdullah sprak van „een nieuwe bladzij in de geschiedenis van Jemen”. De Amerikaanse president Obama begroette „een belangrijke stap voorwaarts voor het Jemenitische volk”. Het Pentagon meldde dat de VS en Jemen blijven samenwerken tegen moslimextremisten, die zich verschansen in het zuiden en midden van Jemen.

Honderden mensen zijn de afgelopen maanden bij protesten en ander geweld in Jemen gedood. De politieke impasse tussen Saleh en de oppositiepartijen heeft talrijke andere binnenlandse conflicten doen oplaaien. Delen van de hoofdstad zijn verwoest bij artilleriebeschietingen tussen Salehs troepen en die van overgelopen generaals en stamleiders. (Reuters, AP, AFP)

President Saleh tekent voor vertrek: pagina 11