Parlementsverkiezingen Egypte gaan door - Militaire Raad treedt niet af

An Egyptian vendor sells gas masks in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, Nov. 24, 2011. Police and protesters demanding that Egypt's ruling military council step down are observing a truce after five days of deadly street battles in which dozens have died. (AP Photo/Mohammed Abu Zaid)
An Egyptian vendor sells gas masks in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, Nov. 24, 2011. Police and protesters demanding that Egypt's ruling military council step down are observing a truce after five days of deadly street battles in which dozens have died. (AP Photo/Mohammed Abu Zaid) Een Egyptenaar verkoopt gasmaskers op het Tahrir-plein, voor de zesde dag op rij toneel van grootschalige protesten. Foto AP / Mohammed Abu Zaid

De militaire leiders in Egypte hebben negatief gereageerd op de eis van demonstranten om onmiddellijk de macht over te dragen en de voor maandag geplande parlementsverkiezingen uit te stellen.

Volgens de Opperste Militaire Raad zou aftreden “verraad” zijn van het door het publiek geschonken vertrouwen. In de ogen van legerofficier Mukhtar el-Mallah zijn de menigten op het Tahrir-plein niet representatief voor de bevolking. “Wij zullen de macht niet afstaan vanwege een menigte die leuzen schreeuwt. Het is geen zegen om aan de macht te zijn, het is een vloek. Het is een zeer zware verantwoordelijkheid”, sprak hij.

In plaats daarvan vindt het leger dat de demonstranten zich dienen te focussen op de aankomende verkiezingen. “De verkiezingen worden op tijd gehouden en alle drie stadia zullen volgens schema plaatsvinden”, zei zijn collega generaal-majoor Mamdouh Shaheen op een persconferentie. Eerdere berichten spraken van een eventueel uitstel van de stembusronde, omdat de aanhoudende onlusten het land in een greep houdt.

De Opperste Militaire Raad is aan de macht sinds president Hosni Mubarak na bijna drie weken van protest aftrad. Zowel demonstranten als mensenrechteninstanties verdenken de militaire leiding ervan aan de macht te willen blijven, ook na de parlements- en presidentsverkiezingen. De Raad deed afgelopen dagen water in de wijn door de presidentsverkiezingen naar voren te schuiven.