Parijs wil 'humanitaire corridors' in Syrië

Frankrijk pleit voor het instellen van ‘humanitaire corridors’ in Syrië, veilige zones om burgers te beschermen tegen het geweld. Het is voor het eerst sinds het begin van de gewelddadigheden in Syrië dat een westers land zich uitspreekt voor zulke vergaande bemoeienis van de internationale gemeenschap.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, opperde het idee gisteren en kwam er vandaag nog eens op terug. Bovendien sprak hij over de Syrische Nationale Raad als „de legitieme partner met wie we willen samenwerken”. Niet eerder heeft een groot land zich zo duidelijk uitgesproken voor een van de oppositiegroepen. Juppé sprak gisteren in Parijs met een vertegenwoordiger van de raad.

Tot nu toe heeft de internationale gemeenschap een militaire interventie in Syrië uitgesloten. Juppé houdt aan die afwijzing vast, maar minder stellig. Hij suggereert dat een veilige zone ervoor kan zorgen dat „humanitaire organisaties, zoals het Rode Kruis, medicijnen” aan de Syrische bevolking kunnen leveren.

Juppé zei daarvoor twee mogelijkheden te zien. „De eerste is dat de internationale gemeenschap – de Verenigde Naties, de Arabische Liga – het regime zo ver krijgt dat het met de corridors instemt. Als dat niet gebeurt moet je aan andere oplossingen denken. Het is mogelijk humanitaire konvooien militair te beschermen – maar zover zijn we nog niet.” Hij voegde eraan toe dat het „niet compleet absurd” is te denken dat het Syrische regime instemt met de instelling van „humanitaire corridors onder bescherming van niet gewapende internationale waarnemers op Syrisch grondgebied”.

In de aanloop naar de interventie van de NAVO in Libië nam Frankrijk ook het voortouw. In Libië dreigde een humanitaire crisis, was een burgeroorlog losgebarsten en dreigde Gaddafi zijn tegenstanders uit te roeien. In Syrië zijn de afgelopen maanden naar schatting 3.500 mensen omgekomen, maar van een grote vluchtelingenstroom is geen sprake. De internationale gemeenschap vreest dat een interventie in Syrië veel grotere destabiliserende gevolgen voor de regio zal hebben dan de operatie in Libië. Volgens Parijs heeft Hillary Clinton er na een gesprek met Juppé mee ingestemd samen voor de veilige zones te ijveren. (AFP, Reuters)