Dit is een artikel uit het NRC-archief

Winkels

Overname C1000 kost Jumbo 900 miljoen euro

Topman Frits van Eerd van Jumbo tijdens de persconferentie.

Jumbo neemt branchegenoot C1000 over van investeringsmaatschappij CVC en betaalt daar 900 miljoen euro voor. Dat heeft Ton van Veen, financieel directeur van Jumbo, vanmiddag tijdens een persconferentie in Amsterdam bekendgemaakt.

Vanochtend werd bekend dat Jumbo concurrent C1000 overneemt. In totaal telt de combinatie straks 725 winkels, een omzet van 7,5 miljard euro en een marktaandeel van zo’n 23 procent. Albert Heijn, met 750 winkels heeft een marktaandeel van bijna 35 procent.

Volgens algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo is de overeenkomst woensdagnacht om 4.15 uur getekend. De overname is gefinancierd door drie banken: Rabobank, ING en ABN Amro.

Twee jaar geleden nam Jumbo al ruim 300 winkels van Super de Boer over. Veel van deze supermarkten zijn zo snel mogelijk omgebouwd tot Jumbo’s.

Formule C1000 blijft behouden

Volgens Van Eerd moet de overname van C1000 gezien worden als een fusie van de twee bedrijven. “De sterke punten van beide bedrijven behouden. Zowel de Jumbo formule als de C1000 formule blijft behouden”, zei Van Eerd tijdens de persconferentie.

Hij benadrukte dat Jumbo niet als doel heeft om boven het marktaandeel van Albert Heijn uit te stijgen.

Overname niet onverwacht

Volgens economieredacteur Philip de Witt Wijnen komt de overname van C1000 niet onverwacht, omdat al een paar maanden bekend was dat de supermarkt te koop stond. Ook is het niet onverwacht dat Jumbo C1000 overneemt, gezien de “snelle groei van de afgelopen jaren”.

Wel noemt hij de verkoop van C1000, die sinds drie jaar in handen was van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners, “relatief snel”.

“Wat knap is dat de afgelopen jaren de omzet van C1000 is gedaald, maar de winst is gestegen. CVC is een efficiënte winstmachine. Ik verwacht dat binnen de nieuwe combinatie enkele tientallen supermarkten doorverkocht zullen worden aan concurrenten, zoals aan Albert Heijn of andere bedrijven.”

De overname moet nog goedgekeurd worden door de NMA. Volgens topman Ton van Veen wordt de overname naar verwachting in maart 2012 afgerond.